perjantai 18. syyskuuta 2009

Suola (Sal)

"Herrain herkku, kuningasten ruoka,
ei syö siat eikä koske koirat,
mikä se on?"

-Näin kyselee vanha arvoitus. Vastaus on tietenkin suola. Kotonani (vai pitäisikö sanoa kodossani..) suola kuuluu vakiovarusteisiin sekä keittiössä kuten muuallakin.
Suola sekä maustaa ruoan että poistaa siitä negatiivisen energian..paitsi kaloreita :)

Suolaan liittyy erilaisia uskomuksia, ja sitä pidetään monissa kulttuureissa puhtaana, ja siksi "pyhänä", ja sen onkin sanottu tarjoavan voimakkaan suojan kaikenlaista pahaa vastaan. Ikkunalaudoille ja kynnyksille siroteltu suolavana pitää poissa niin pahat henget kuin pahaa tahtovat ihmisetkin. Myös vastasyntyneitä on suojeltu laitamalla hyppysellinen suolaa vauvan suuhun.
Veteen tai viiniin lisättynä se puhdistaa nesteen, ja suolavettä voikin vihmoa asuntoon jos haluaa energiat kohdalleen.

Maagisesti suola edustaa pääasiallisesti maan elementtiä, ja on yksi vahvimmista noidan käyttämistä aineksista. Ironista sinänsä, suolaa on käytetty myös karkottamaan mm. pahoja noitia ja varkaita. Suola on polttavan voimakasta maistaa paljaaltaan, joten siinä on myös häivähdys tulta, ja kevyenä jauheena ilmaa. Merisuola edustaa lisäksi merta, ja näin ollen myös veden elementtiä, joten kaikki elementit ovat läsnä antaen suolalle voimaa.

Suola on puhdasta ja pyhää, ja suolan varsinaisesta puhdistuksesta/siunaamisesta ollaan montaa mieltä. Koska suola itsessään on valmiiksi puhdasta sitä ei tarvitsisi erikseen siunata. Suola-astia minulla on ollut tapana puhdistaa huonoista energioista, kuka sitä nyt haluaisi säilyttää suolaansa "likaisessa" astiassa? Esineelle kuin esineelle puhdistukseksi riittää pelkkä suolan pirskotus.

Suola sopii pääasiassa puhdistavaan, suojelevaan ja karkottavaan magiaan, mutta sillä on sekalaisia ansioita vähän joka asiassa. Yksi lemmekäs juhannustaika neuvoo neitokaista syömään 3 (joskus 5) suolattua muikkua (joskus silakkaa tai silliä) ennen nukkumaanmenoa. Unessa sitten tuleva sulhanen tulisi tuomaan vettä janoiselle.

Perussuolaksi suosittelen kaikille karkeakiteistä merisuolaa, joka on aromaattista, mineraalipitoista ja lisäaineettomampaa ruoka- eli vuorisuolaan nähden (Lue kuitenkin loppuun).
Karkeakiteinen merisuola on lisäksi helppo rouhia morttelissa karkeusasteeltaan sopivaksi, käytit sitä sitten ruoanlaittoon, kotikosmetiikkaan tai rituaaleihin.

Suola sopii mainiosti kotikosmetiikkaan, pääasiassa ulkoisesti ihonhoitoon. Suola on puhdistava, desinfioiva, ja lievästi kuivattava. Merisuolassa etenkin on myös ihoa hoitavia mineraaleja. Suola sopii erityisesti rasvoittuvalle, ongelma- ja sekaiholle. Suolahoidon jälkeen iholle voikin levittää vaikka tuorekurkkumurskaa. Suolaa voi käyttää siltään kostutetulle iholle, tai sekoittaa vaikka hunajaan tai oliiviöljyyn, jolloin ainetta voi käyttää ihonkuorintaan. Karkeakiteinen merisuola on tässä hyvä senkin takia, että pienellä vaivalla sen saa murskattua karkeusasteeltaan hienommaksi. Vartaloa ja jalkopohjia voi, ja kannattaakin kuoria hiukan karkeammalla massalla kuin kasvoja.
Ampiaisen (tms.) pistoon hyvä ensiapu on kaataa kankaalle tai paksulle talousserlalle suolaa, taitella löyhäksi kääröksi ja kaataa vähän lämmintä vettä päälle. Tällä hauteella sitten haudotaan pistoskohtaa.

Huom: Hyvä pitää mielessä, että suola syötynä ei kuulu niihin terveellisimpiin pupellettaviin. Liiallinen suolan käyttö nostaa verenpainetta, rasittaa verisuonia, munuaisia ja sydäntä, ja voi altistaa mm. sepelvaltimotaudille, sydänsairauksille, osteoporoosille, ja jopa lisätä aivohalvauksen riskiä. Lisäksi suola mm. sitoo nestettä itseensä aiheuttaen turvotusta. Sipsejä ja naksuja sekä salasuolaisia (mm.juustot ja maustekastikkeet) on siis nautittava kohtuudella. Suositeltu päivittäissuolan minimikäyttömäärä aikuisille on n.1,5 g.
1940-luvun lopulla ruokasuolaan alettiin lisätä jodia terveyssyistä. Jodi on tärkeä kilpirauhashormoonin tuotannossa, ja kilpirauhasten vajaatoiminta altistaa kaulakuputaudille, eli struumalle, joka oli Suomessa pitkään miltei kansantauti. Mainittakoon, että merisuola (eikä ruususuola) sisältävät jodia vähemmän kuin jodioitu suola.

*Kotikonstina vielä mainittakoon, että jos ruokaan kokatessa lurahtaa liikaa suolaa, kannattaa sekaan heittää kuorittu peruna, joka tehokkaasti imee itseensä liian suolan. Tässä myös syy, miksi perunaruoista tulee helposti liian suolaisia.

Sanontoja ja Uskomuksia:
-Suola-astian kaatuminen tuo epäonnea. Tämän voi torjua sirottamalla nopeasti kolme hyppysellistä kaatunutta suolaa vasemman olkapään yli.
-Suola-astiaa ei saa koskaan päästää tyhjenemään, tai talo köyhtyy.
-Jos tyttö lisää hieman suolaa kasvojenpesuveten, pojat mielistyvät häneen.
-Jos laittaa liikaa suolaa ruokaan, on rakastunut.
-Suola oli/on tärkeä ja kallisarvoinen (enkä tarkoita hintavassa mielessä) mauste, jonka loppuminen tiesi taloon köyhyyttä. Älä siis anna suola-astioiden tyhjentyä.
-Uuteen kotiin on perinteisti viety leipää ja suolaa, etteivät nämä koskaan talosta loppuisi.
-Elämän suolasta puhuttaessa tarkoitetaan jotain asiaa jota tarvitaan piristämään omaa elämää.
-Hieroa suolaa haavoihin= Lyödä lyötyä/ Kääntää veistä haavassa/ Satuttaa jotakuta uudelleen.
-Vanha suola janottaa= Ikävöidä jotain menneisyydestä, yleensä mennyttä rakkautta.

"Käytäpä liikaa suolaa niin et kuoltuasi märkäne."
-Wanha sanonta-

Ei kommentteja: