torstai 19. kesäkuuta 2014

Mittumaarin Magiaa, Yöttömän Yön Enteitä

Vuoden Kesäpuoliskon maagisin yö on jälleen käsillä, tällä kertaa melkeinpä sananmukaisesti; Samalle päivälle nimittäin tänä vuonna osuvat sekä Juhannuspäivä, Kesäpäivän seisaus sekä Wiccojen Litha-juhla. Juhannusaatto on siis huomenna, joten raapustelenpa ylös muutamia, wanhoja juhannustaikoja. Koska eri ryhmien loitsijoita varmasti tänä vuonna riittää, kehotan kaikkia juhannustaikojia keskittymään erityisesti suojeleviin ja karkottaviin konsteihin ennen varsinaista loitsintaa.

Vuotuisjuhlataiat, etenkin Juhannukseen ja Uuteen Vuoteen liittyvät kiehtovat edelleen ihmisten mieliä, ja minultakin niistä joskus kysellään. Suomalaisittain maagisimpia päiviä/öitä ovat pohjoismaiseen tapaan eri juhlien (Vappu, Joulu, Juhannus, jne.) aattoyöt, joita kristin saapumisen jälkeen alettiin viettää kansan keskuudessa wanhaan pakanatyyliin, toisin kuin niitä seuraavia, kirkon omimia juhlapäiviä itsessään. Aatot koetaan nykyäänkin eräänlaiseksi rajatilaksi luonnollisen ja yliluonnollisen maailman välillä. Näin ajankohta onkin maagisesti latautunut, ja otollinen erilaisille taianteoille. Lainatakseni vanhaa postaustani; juhlataiat eivät siis oikeastaan ole perustaikoja kummempia, vaan ihan tavallisia, perinteisiä tai talokeskeisiä juttuja vähän tilanteeseen sopien. Siinä missä Kekrinä kuulosteltiin enteitä, Vapun alla nostettiin hedelmällisyyttä, ja Juhannuksena tehtiin lemmentaikoja enemmän kuin Jouluna, jolloin lähinnä keskityttiin pääosin vaurauteen.

Juhannusaikaan kuuluu siis muutama juhla joita usein erottaa muutama päivä, ja joiden päivämäärät vaihtelevat vuosittain:
Juhannusaatto on se tunnetuin juhannuksen juhlinnan päivä, joka on loogisesti kristin Juhannuspäivää (lue eteenpäin) edeltävä päivä. Tarkista vuoden tarkka päivämäärä kalenteristasi.
Juhannusaattoyö, on kristin Juhannusaaton ja Juhannuspäivän välinen yö, jolloin useimmat juhannustaiat nykyään tehdään. Tarkista vuoden tarkka päivämäärä kalenteristasi.
Juhannuspäivä, eli nykyinen Kirkkokalenterijuhannus, sijoittuu aina 20-26 päivän väliselle Lauantaille. Tarkista vuoden tarkka päivämäärä kalenteristasi.
Juhannusyö, on tietenkin edellä mainittua Juhannuspäivää seuraava yö, jolloin ennen wanhaan on tehty juhannustaikoja. Tarkista vuoden Juhannuksen tarkka päivämäärä kalenteristasi.
Kesäpäivän Seisaus, eli Kesäpäivä, on yleensä 20, 21, tai 22.06, tarkista vuoden tarkka päivämäärä kalenteristasi.
Wanha Juhannus, 24.06, eli entinen vanha, ja nykyään unohdettu, ja paikoin myös pakanalliseksi luokiteltu, Juhannus, jota ei enää merkitä edes kalenteriin, sijaitsi kiinteällä paikalla. Koska wanhat Juhannuksen taiat sijoittuivat pitkään vielä tälle päivälle, ja Wanhan Juhannuksen Aattoyö sijoittui tähän 23.6-24.6 väliselle yölle, voivat ajankohdat tänäkin päivänä, taikojan itsensä suuntautumisesta johtuen, olla hyvinkin maagisia ;)
Taikayö, 24.06-25.06, puolestaan on tuota edellä mainittua, wanhaa juhannusta seuraava yö, joka on myös otollinen kaikenlaisille juhannustaioille.

Hyvä pitää mielessä, etteivät peruspulliaiset tehneet taikoja joka päivä, ja ihmismieltä alati kiehtovat vauraus, rakkaus, kuolema ja tulevaisuuden tulkinta olivat hyvin keskeisiä joka juhlassa tavalla tai toisella. Suurimpia juhlapäiviä pidettiin siis sopivina myös salattujen asioiden tarkasteluun. Jokaisella meistä on varmaan omia, tiettyihin juhliin liittyviä perinteitä? No, juhlataiat ovat samanlaisia vuotuistapoja, ja parhaimmillaan hyvin henkilökohtaisia.
Vaikka juhannus onkin lemmentaikojien suosikkiaikaa, juhannusyössä riitti myös trulleja ja muita onnenonkijoita.. mm. toisen onnea tavoiteltiin ja paraa seulottiin Mittumaarihuumassa.

Kokosin tähän siis Mittumaarin kunniaksi jotain, erityisesti Juhannuksena harrastettuja taikoja, ovathan wanhat taiat ja loitsut ovat osa yhä elävää kansanperinnettä, vaikka harva lähteekään enää kieriskelemään pellossa alasti.. Siksi olen paikoin modernisoinut listaani:

Sää:

-Hyvä sää Kesäpäivänä povaa hyviä säitä myös loppukesälle
-Lämmin Juhannus, kylmä Joulu.
-Kylmä Juhannus povaa huonoa marjavuotta.
-Jos Juhannuksena sataa, tulee huono perunavuosi ja sateinen loppukesä.
-Mitä Jussina, Sitä Mikkelinä.
-Sateinen Juhannus, sateinen kesä.
-Jos ennen Juhannusta pitää kylmiä päiviä, niin on kylmä loppukesä, ja toisinpäin.
-Jos ei käki kuku Juhannuksena, tulee aikainen talvi.
-Jos juhannusyönä kovasti tuulee, tulee huono mansikkakesä.

Vauraus:

-Juhannus on hyvää aikaa etsiä aarnivalkeita; Virvatulia, jotka merkkaavat kätkettyjen aarteiden paikkaa.
-Kun juhannusyönä menee suolle, ja istuu silmäkkeen partaalle niin että on polviaan myöden vedessä, ja istuu ääneti ja odottaa, niin tulee aarteenhaltija neuvomaan.
-Kun käki kukkuu juhannuksena, voit houkutella rahaa kilisyttämällä kolikoita taskussasi.
-Vuoden mittaan jokaisesta kylvöstä/istutuksesta otettiin vähän siemeniä talteen pussukkaan. Pussukka heitettiin juhannuskokkoon, jotta vilja-onni säilyisi talossa.
-Juhannukseksi kerätään pikku pussukkaan vähän siemeniä niistä kaikista lajeista joita on sinä vuonna kylvetty/aiotaan kylvää, ja sitten Juhannusyönä pussi heitetään kokkoon palamaan. Niin säilyy sato-onni ja kasvit kasvavat hyvin.
-Juhannuskokon tuhkaa siroteltiin pelloille takaamaan niiden hedelmällisyyden.
-Kaalit istutettiin Juhannuksena. Sato menestyi, jos talon emäntä kiersi juhannusyönä istutukset alastomana kolme kertaa takaperin myötäpäivään.
-Nauriit, pellavat ja tupakat piti istuttaa Juhannuskasteeseen, niin ne kasvoivat hyvin.
-Laita juhannukseksi kolikko vasemman jalan kenkään, saat rikkaan miehen. Mitä arvokkaampi kolikko, sitä rikkaamman.
-Ukolle on skoolattu rohkeasti ukonvakkoja myös juhannuksena. Tämä piti pellot hedelmällisinä syksyyn saakka.

Trullaus:

-Jos naapurin vainiolta kerää yhdeksän erilaista juhannuskukkaa kimpuksi, ja laittaa ne oman kirnun pohjiin, niin vei voi-onnen naapurilta.
-Voi-onnen sai myös, jos emäntä meni ennen auringonnousua alasti naapurin pellolle, ja siellä kirnu jalkojen välissä on kirnuavinaan ja hokee "Sulle vesi, mulle voi, kohta nousee päivän koi". Sitten piti ehtiä kotiin ennen kuin aurinko nousi, tai taika ei tepsinyt. Mitä pidempään uskalsi kirnuta, sitä enenemmän voi-onnea sai.
-Voi-onnen saadakseen piti Juhannusyönä mennä kenenkään huomaamatta alasti rajapyykille, ja huutaa, mielellään auringon nousuun päin: "Kaikki minulle niin kaukaa kuin kelloin kalke kuuluu"
-Vilja-onnen vei toiselta, kun vei juhannusyönä tähkiä toisen pellosta, ja laittoi ne omaan kylvökseen.
-Vilja-onnen saattoi toiselta varastaa, jos käänsi liinapaidan päälleen nurinpäin, tai laittoi lakanan selkäänsä, ja meni pelkkä se paita päällään, tai lakanaa laahaten, ennen auringonnousua, juoksentelemaan toisen peltoon niin että kangas kastui kasteesta. Sitten kun sen paidan tai lakanan rutisteli kuivaksi oman pellon päällä, alkoi oma laiho menestyä.
-Karja-onni vietiin samoin kuin edellä, laahattiin lakanaa toisen pellolla tai laitumella, ja puristettiin vesi astiaan, ja annettiin siitä omille eläimille juotavaksi.
-Karja-onni vietiin kun kerättiin hyviä heiniä naapurin niityltä, ja kun oma lehmä poiki, annettiin heinät vasikalle.
-Hevos-onni vietiin samoin kuin edellä, mutta tähkät laitettiin kirnunpohjan sijaan oman tallin oven päälle piiloon.

Rakkaus:

-Jos kieriskelet ruis- tai kaurahalmeessa alasti juhannusyönä, saat kauneutta koko vuodeksi, ja nostat lempesi.
-Käki kukkuu juhannuksena vanhallepiialle, kuinka monta vuotta hänen pitää vielä olla ilman miestä. Nuorikolle käki taas kukkuu onnellisia avioliittovuosia.
-Lemmen voi nostaa myös juhannussaunassa. Kerää lemmenvasta yhdeksästä eri koivusta ja saunan jälkeen heitä vasta saunan katon yli. Tuleva sulhanen saapuisi sitten vastan tyven osoittamasta suunnasta. Jos tyvi osoitti kirkolle, tiesi se kuolemantapausta perheessä. Jos vasta jää katolle, uhkaa heittäjä jäädä vanhaksipiiaksi.
-Jos juhannussaunassa jäi vastanlehti ihoon, tiesi se naineelle perheenlisäystä, mutta naimattomalle kosijaa.
-Kun juhannussaunassa jää lehti ihoon, se pitää kuivattaa, ja jauhaa hienoksi. Sitten se lisätään ruokaan tai juomaan, ja tarjoillaan halutulle, jotta tämä rakastuisi tarjoajaan. Tämä piti tehdä kuitenkin ennen Ensimmäistä Sadonkorjuuta jotta se toimisi.
-Jos vanhapiikuus istui lujassa, piti lemmenvastaan kerätä yhdeksän oksaa eri lehtipuista. Mitä useampia lehtipuulajeja sai vihtaansa sidottua, sen parempi.
-Jos impeytensä taas halusi säilyttää pidempään, piti pihtarin juhannuksena vihtoa pajuvihdalla.
-Nainen voi nostaa lempensä kävelemällä juhannussaunasta alastomana tupaan.
-Juhannusyönä mentiin sikalaan, potkaistiin lätin ovea ja kysyttiin, joko sinä vuonna naitiin. Jos sika vastasi, tiesi se naimakauppoja kysyjälle.
-Jos on monta hyvää kumppaniehdokasta tarjolla, niin juhannusyönä on jokaisen ehdokkaan pihasta haettava kukka (voivat olla eri lajisia, mutta mieluiten villikukkia kuin varta vasten kasvatettuja puutarhakukkia). Kukat laitetaan maljakkoon, ja se, kenen pihasta otettu kukka kukoistaa pisimpään, on sinulle sopivin rakas.
-Kun juhannussauna lämmitetään, ja napataan puupinosta sylys halkoja, lasketaan ne sitten saunassa. Jos on parillinen määrä, pääsee puunkantaja naimisiin tulevaan juhannukseen mennessä.
-Nainen voi nostaa lempensä hyppimällä hiipuvan juhannuskokon savun läpi.
-Jos nainen haluaa uneksia tulevasta rakkaasta, pitää kääntää vasemman jalan sukka nukkumaan mentäessä nurinpäin. Jos toivottu rakas on samaa sukupuolta, käännä oikean jalan sukka.
-Kun ensin saunassa peseydyt, ja säästät pesuvetesi halutulle löylyvedeksi, hän rakastuu sinuun kun heittää löylyä pesuvedelläsi.
 
Tuleva Sulhanen:

-Tupa lakaistaan juhannusaattoyönä lattian keskelle. Siitä rikat otetaan mukaan ja kannetaan ulos ovesta. Rikat viedään neljän tien risteykseen, ja jäädään hetkeksi katselemaan: Jos paikalle tulee lintu nokkimaan, pääsee lakaisija naimisiin vuoden kuluttua. Jos lintu on harakka, saa uskottoman miehen, jos varis, köyhän miehen. Jos tulee koira tai kissa, tiesi se aviotonta lasta (ennen wanhaan se oli, etenkin naiselle, häpeällistä). Jos tuuli hajottaa rikkakasan, jää vanhaksi piiaksi. Jos alkaa sataa, saa juopon miehen.
-Tulevan sulhasen juomatapoja saattoi tarkastella näinkin: Juhannusyönä ennen nukkumaanmenoa lakaise tupa/siivoa asunto alastomana, ja kata esim. yöpöydälle lasillinen vettä, lasi olutta tai viiniä ja lasi viinaa. Yöllä sulhanen sitten unessa tulee juomaan jostakin lasista. Jos juo vettä, on raitis, jos oluen/viiniä on kohtuullinen, jos juo viinan, niin juoppo. Taian mainitaan tepsivän parhaiten jos lakaisija on sitonut vyötäisilleen punaisen ompelulangan.
-Juhannussaunan jälkeen nainen voi kiivetä saunan katolle katselemaan. Jos katselija pääsisi naimisiin vuoden kuluessa, niin hän näkee tulevan sulhasensa kävelevän pihaan.
-Tytön piti ottaa uuniluuta mukaansa, ja uida alastomana järvelle veden pinnassa näkyvälle kivelle/karille. Sitten piti sille kivelle istahtaa sen uuniluudan päälle, ja odottaa hiljaa niin tulevan sulhasen haamu näyttäytyi. Jos se tuli lähelle, ja yritti koskettaa, tai pyysi jotakin (mitä tahansa), piti se uuniluuta antaa sille, ja uida paikalla pois.
-Juhannusyönä laita kamariin peili, tai vedellä täytetty vati/kulho, ja sen molemmille puolille kynttilä palamaan. Kun keskiyöllä kurkistat peiliin tai vatiin, näet tulevan sulhasesi kuvajaisen.
-Kerää yhdeksän eri kukkaa tyynysi alle, niin näet unessa tulevan puolisosi. Lähteestä riippuen, kukat piti poimia yhdeksältä eri niityltä, tai kolmelta eri tontilta, eivätkä kaverukset saaneet poimia kimppuihinsa vierekkäin kasvavia kukkia.
-Jos taikakimpun raahaaminen kyllästyttää, voit sitoa ne seppeleeksi.
-Jos Juhannuskimppuun sattuu eksymään mukaan lupiinia, sinua varoitetaan unessa huonoimmasta kumppaniehdokkaasta..
-Laita juhannusyöksi hukanputken kukka maljakkoon sänkysi viereen, ja jos heräät yöllä koirien haukuntaan, povaa se vanhaapiikuutta. 
-Laita Saarnin lehtiä tyynysi alle Juhannusyönä, ja näet tulevan puolisosi unessa.

Terveys:

-Pese kasvosi juhannusaamun kasteella, niin saat kauneutta koko vuodeksi, pääset eroon kesakoista, etkä rusketu kesällä.
-Kun juhannusamuna ensimmäiseksi kipittää avojaloin astelemaan lantatunkiolle, ei jalkoja sitten talvella kolota. Samalla tavoin on karkotettu myös reumaa ja kihtiä.
-Jos Juhannusyönä saat tuvasta kerättyä 83 ludetta, ja käärit ne punaiseen riepuun ja viet ruumislaudalle, luteet häviävät.
-Kun Juhannusaamuna kuudelta lakaisee tuvan ja vie rikat kolmen tien risteykseen, ei tule syöpäläisiä sinä vuonna.
-Syylät ja muut ruvet katoavat, jos juhannusyönä menet napurin navettaan, ja hankaat syyliä lehmän häntätupsuun.
-Terveysvasta kerättiin koivun, haavan, lepän, ja katajan oksista, joka puusta piti ottaa seitsemän oksaa, ja sillä sitten juhannussaunassa vihdottiin. Tervehdyttäviä loitsuja saatettiin lukea myös.
-Jos juhannusyönä kerää seitsemän eri yrttiä (mielellään sellaista jotka oman vaivaan auttavat), ja nukkuu sitten yrttikimppu pään alla, niin vaivat helpottavat. Jos kaikkia toivottuja yrttejä ei löydy, sananjalka on aina hyvä lisä ja valinta myös yrttikimppuun.
-Juhannusaamun kasteen sanotaan tepsivän yhdeksään tautiin. Sitä on hyvä kerätä pulloon pahan päivän varalle.
-Syylistä pääsee jos niitä juhannusyönä kastelee kasteella.
-Savipuolta, psoriasista, yms. ihotauteja on hoidettu kieriskelemällä juhannusyönä alastomana kasteisella niityllä.
-Kun juhannuksena peseytyy kolmessa eri luonnonlähteessä, ei talvella palele.
-Kun juhannusyönä kurkistaa kaivoon, ja näki kuvajaisensa, pysyy terveenä ja eläväisenä koko vuoden. Jos ei näe, tietää se sairautta tai kuolemaa. Kaivon sijasta myös luonnonlähde, vesitynnyri, tai vaikka muuripata sopivat kurkisteluun.

Tulevaisuus:

-Kierrä yksin kolmesti muutettu rakennus suojelevan taikakalun kanssa kolme kertaa ympäri myötäpäivään, ja kiipeä katolle, niin näet ja kuulet tulevia. Mutta mitään ei saa puhua, eikä pelätä.
-Juhannusyönä otetaan vene ja soudetaan yksin lammen keskelle, ja takaisin. Jos veneeseen ilmestyy seuralainen, on se tuleva puoliso. Jos ilmestyy lapsi, tietää soutajalle aviotonta lasta. Jos ilmestyy sukulainen, tietää se hänelle kuolemaa. Jos ilmestyy kuollut henkilö, tietää soutajalle kuolemaa.
-Kareille on uitu kuulostelemaan paitsi sulhasia, myös tulevia. Kari valittiin mieluiten järven syrjäisemmältä rannalta, jonka lähistöllä ei ollut kovin äänekästä juhannushulinaa, ja keskiyöllä kuulosteltiin ääneti. Jos kuului itkua, joku tulisi hukkumaan vielä sinä kesänä.
-Tupa lakaistaan juhannusaattoyönä lattian keskelle. Siitä rikat otetaan mukaan ja kannetaan ulos ovesta. Rikat viedään neljän tien risteykseen, ja jäädään hetkeksi kuuntelemaan. Jos kuului itkua tai puutavaran käsittelyn ääniä, tiesi kuolemantapausta, jos kelloja tai tiukuja, tiesi häitä. Jos kuulet musiikkia, kertoo se että toiveesi toteutuu. Tappelun äänet varoittivat tulevista riidoista, ja liikenteen hälyäänet (esim. sireeni) vaanivasta onnettomuudesta. Nauru enteili iloisia tapahtumia, ja kännykän sointi kiireitä.
-Ota viisi pätkää ompelulankaa (Punainen, keltainen, vihreä, musta ja valkea). Mene ruispellolle (ei omalle, miel.) ja valitse salainen paikka. Sido viiteen vierekkäiseen rukiinkorteen langanpätkä, ja mene seuraavana aamuna katsomaan. Jos jokin korsi on kasvanut tai taittunut (tai muuten eroaa joukosta), on siinä ennustus: Punainen merkitsee terveyttä, keltainen irtosuhteita/aviotonta lasta, vihreä sulhasta, musta köyhyyttä tai surua ja valkea kuolemaa.
-Kun juhannuksena nukkuu jokin taikatavara tai vastaava amuletti tyynyn alla, näkee unessa tulevia.
-Jos olet noita, Mustakirja tyynyn alla näyttää tulevia unessa.
-Jos mies nappaa lippahatun päästään juhannuksena, ja heittää sen ylös ilmaan, katsotaan miten lipan käy. Jos lippa osoittaa heittäjästä poispäin, kertoo se tulevista saavutuksista tai matkasta. Jos lippa osoittaa naishenkilöön, voi se povata poikamiehelle rakkauden löytymistä seuraavaan juhannukseen mennessä.  Jos lippa osoittaa heittäjään, tietää rahanmenoa. Jos lakki putoaa veteen varoittaa se sairastumisesta. Jos eläin nappaa lakin povaa se kiireistä vuotta.

Lumouksia:

-Nappaa salaa immen päästä hiustupsu, ja sido se juhannusseppeleeseen kielon tai syreenin keralla. Näin muutut vastustamattoman kauniiksi juhannusyön ajaksi.
-Jos tyttö kolmea päivää ennen juhannusta ensin piti paitaa päällänsä yhden päivän ja yön, ja sitten tuuletti paitaansa yhden päivän ja yön (oli erityisen hyvä enne jos paidalle satoi tällöin vettä), ja sitten laittoi paidan muurahaispesän päälle yhdeksi päiväksi ja yöksi, ja sitten juhannuksena puki paidan päälleen, tuli hänestä vastustamaton, yhdeksi päiväksi ja yöksi.
-Neidon lemmen voi sortaa, kun ottaa hänen käytetyn juhannusvastansa, heittää sen sikolättiin ja polkaiseen vasemmalla jalalla päälle.
-Sananjalan sanotaan kukkivan juhannusyönä. Siemenien sanotaan antavan haltijalleen noidan voimat, ja muita erikoisia kykyjä. Siemeniä metsästettiin ääneti, ja levitettiin sanikkoon valkea lakana, jonka päällä odoteltiin kukintaa ja siemenen putoamista lakanalle.
-Jos halusi hyväksi, tai paremmaksi soittajaksi, piti juhannusyönä mennä instrumentti mukanansa koskenkivelle soittelemaan (tai edes esittämään soittamista, kyllä joka soittopelistä jotakin ääntä lähtee). Koskenhenki tuli lopulta opettamaan soittajaa.

-Noidaksi tullakseen täytyy mennä eväät mukanaan Juhannusyönä istumaan kivelle keskelle koskea. Lähteestä vähän riippuu, tuliko tämä suorittaa alasti vai saiko olla vaatteet päällä. Eväät on sitten tarkoitus kattaa kivelle eräänlaiseksi uhriateriaksi Koskenhengelle.
Koskenhengen kerrotaan ilmestyvän paikalle nuoren, kauniin neitosen hahmossa, jolla on mukanaan kaksi kirjaa; Toiseen kirjaan kokelas kirjoittaa nimensä, ja toisen, Noidan Aapisen, Henki antaa kivellä odottelijalle mukaan.
Vuoden kuluttua Juhannusyönä kokelaan pitää mennä takaisin samalle kivelle, kattaa ateria, ja odotella Koskenhenkeä. Tällä kertaa kokelas saa Noidan Kirjan.
Kolmantena Juhannuksena kokelaan on mentävä vielä kerran koskenkivelle eväineen, jolloin Koskenhenki antaa kokelaalle oikean Noidan Raamatun, josta löytyvät kaikki tarvittavat taikakeinot.

Sekalaista:

-Joka nukkuu juhannuksen, nukkuu koko loppuvuoden (eli on laiska ja saamaton).
-Kieloseppele suojelee loitsijaa juhannuksena.
-Kesäpäivänä tai juhannuksena kerätyt voikukat suojelevat pahantahtoiselta noituudelta.
-Juhannusaattona ei saanut syödä maitoruokia tai juoda maitoa, että maito-onni säilyisi talossa.
-Eläimiä suojeltiin pahalaisilta, trulleilta ja hengiltä lyömällä kirves navetan oven pieleen.
-Jos juhannuksena sai naapurin lehmää lypsettyä suljettavaan astiaan, ja piti sen tallessa, ehtyi lehmä ja meni ummelle.
-Rikkakasvt häviävät pihasta, jos nainen (miel. talon emäntä) ne alastomana niitti ja haravoi Juhannusyönä.
-Veden väki oli Juhannuksena aktiivisimmillaan, eikä varmaan nykyäänkään vähiten vesillä mökeltävien humalaisten vuoksi.. Näkki ja Vesihiisi kärkkyivät jos ei pitänyt varaansa.
-Luonnonlähteiden vesi muuttuu pääkallonpaikalla viinaksi juhannuksena keskiyöllä. Uskomus pohjaa todennäköisesti vanhaan juhannukseen, 24.6.
-Poista lemmenvastastasi side ja laita se yöksi tyynyn alle, ja esitä toivomus. Se toteutuu. Mainitaan myös, että tällöin myös näkee tulevia unessa.
-Kun juhannusyönä kerää tyynyn alle seitsemän eri kukkaa (eli toivomuskimppu), ja laittaa ne tyynyn alle ja esittää toivomuksen, se toteutuu. Aina parempi, jos kukat kerää seitsemeltä eri niityltä.
-Kun ongen tekee juhannuksena, saa sillä aina hyvin kaloja.

Juhannuksen Taikakasveista:

-Älä koskaan poimi juhannuskukkiasi omasta kukkapenkistä, tai mielellään edes omalta tontiltakaan, sillä vieraassa vara parempi.
-Älä poimi juhannuskimppuusi kenenkään puutarhakukkia, vaan suosi villejä kukkakasveja.
-Juhannuskukan aina tarvitse välttämättä olla kukkakasvi, kuten esim. Sananjalka tai koivu.
-Juhannuskasveista tarkemmin toisessa postauksessani.

*Näitä juhannustaikoja on siis ihan uksille ja saranoille, ja lista olisi loputon.. Lisäksi eri uskomusten ja taikojen yksityiskohdat voivat vaihdella alueittain ja kertojan mukaan, mutta tässä oli siis omia suosikkeja, sellaisena kun olen ne oppinut tuntemaan. Kuten voitte myös huomata, Juhannuksena on harrastettu paljolti samanlaisia konsteja kuin muinakin juhlina, kuten tuo sulhasen kurkistelu peilistä jota harrastetaan myös Uutena Vuonna ja Kekrinä ;)
Kaikkia lemmenkipeitä taikojia muistuttaisin kuitenkin vielä lemmentaikojen vaaroista.

Moderneista (ja hyvin hauskoistakin) juhannustaioista tulee myös jotain mieleen..

Hupijuttuja:

-Jos juhannusyönä alastomana kierrät kaivon ympäri  yhdeksän kertaa vastapäivään, katsot kaivoon, ja näet rakkaasi siellä, niin hukkunu se on, perskules.
-Juhannusyönä jos keräät yhdeksän eri heinää tyynysi alle, ja jalkojen väliin, ja jos aamulla on pää kipeä, nenä tukossa, tai ihottumaa, niin alleginen oot.
-Kun juhannuksena sikailet koko yön, oksennat sänkyyn, potkaiset koiraa ja kuset nuotioon, niin voit horisontissa nähdä tulevan exäsi.
-Kun Juhannuksena soudat ulapalle ja kurkistat veneen laidan yli järveen, ja näet kuvajaisesti aaltoilevan, Juhannussää on hivenen tuulinen.
-Jos juhannuksena lähdet kännissä vesille ja uhoat kavereillesi laidan yli sepalus auki, voit rannalla kenties nähdä tulevan leskesi.
-Kun juhannuksena lähtee juoksemaan tienpientareella alasti, niin lopulta tulee kiva poliisi taluttamaan jäähylle.
-Juhannuksena jos neito laittaa viinapullon, tai sixpackin olutta tyynyn alle, niin aamulla herää krapulaisen miehen vierestä.
-Jos Juhannusyönä kadotat lompakkosi, kellosi, korusi, kännykkäsi, iPodisi, tabletti-tietokoneesi, laukkusi, moposi, autosi, tms. niin tietää se ylimääräistä rahanmenoa loppuvuodeksi.

Niinpä niin.. Noidankoto toivottaa kaikille lukijoilleen Maagista mittumaaria, Salaperäistä Kesäpäivää ja Lemmekästä Juhannusta :D
Mikäli jokin wanha ja tärkeä folkloretaika unohtui listasta, lisääthän sen kommentteihin?

Ei kommentteja: