keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Yudofu

Yudofu tarkoittaa lämmintä, haudutettua tofua, joka tarjoillaan aromaattisessa, soijapohjaisessa kastikkeessa.

2-300g Kiinteää tofua, tai patatofua
5-8 dl Dashia tai Hoshi-dashia
1 rkl Miriniä
Ripaus suolaa

(Tofua, Purjoa, Savoijinkaalia, Siitakesieniä, sekä juureskuvioita porkkanasta)

Kasviksia ja/tai sieniä:
*Valitse 2-3 sopivaa
Kaalia
Kukkakaalia
Broccolia
Pinaattia
Mizubaa
Herneitä
Papuja
Purjoa
Parsaa
Kanttarelleja
Suppilovahveroita
Siitakesieniä
Tupaskynsikästä
Talvijuurekasta

Kastike:
Voit käyttää tähän oikeastaan mitä tahansa, japanilaistyylistä, soijapohjaista kastiketta, kuten tarea, maun mukaan. Kokeile esim. seuraavia:
Agedashin kastike
Mentsuyu
Ponzu
Tsuketsuyu
Vaahterateriyaki

Koristeeksi:
*Valitse seuraavista pari sopivinta
Hienonnettua kevätsipulia
Shichimi Togarashia
Paahdettuja seesaminsiemeniä
Raastettua retikkaa
Raastettua, tuoretta inkivääriä
Suikaloitua garia
Raastettua sitruunankuorta 

-Valuta ja kuivaa tofu hyvin. Leikkaa tofu sopiviksi annospaloiksi
-Tofun valustuessa valmista kastike. Kastikkeen voi tosin valmistaa jo edellisenä päivänä
-Esikäsittele valitsemasi kasvikset ja/tai sienet tarvittaessa. Leikkaa ne sopiviksi paloiksi
-Mittaa dashi laakeaan pikku kattilaan tai donabe-pataan, mausta suolalla ja lisää mirin, ja kiehauta
-Lisää valitsemasi kasvikset ja sienet, ja tofu. Kasvisvalinnoistasi riippuen kasviksia (kuten kaaleja) kannattaa hauduttaa vähän aikaa ennen tofun lisäämistä
-Hauduttele tofua muutama minuutti, ja nosta reikäkauhalla annoskulhoon. Asettele lisäksi kasviksia, ja lusikoi päälle kastiketta
-Koristele annos sopivaksi, ja tarjoile lisukkeena keitettyä riisiä.

*Yudofu tarjotaan usein sellaisenaan, tofuna, jolloin sitä voidaan tarjota esim. juhlissa. Arkisesti tofun kanssa haudutetaan usein vihreitä kasviksia ja sieniä, jolloin annoksesta tulee ruokaisampi.
Jos valmistat Yudofun ilman kasviksia, se sopii hyvin esim. lisukkeeksi isommalle aterialle, aterian osaksi (kuten näin riisin kera), tai voit nauttia sen sellaisenaan pikkuruokana, ilta-, tai välipalana.

Ei kommentteja: