tiistai 7. heinäkuuta 2015

Jaengban Guksu

Jeangban Guksu on sukua Bibimguksulle, mutta tässä käytetään pääasiassa vain tuoreita, kypsentämättömiä vihanneksia. Perinteisesti tämä on myös erityisesti ystäväporukalle tai perheelle tarkoitettu ruokalaji, josta riittää tarjottavaa vaikka tv-iltaan :)

2-300 g Nuudelia (Soba tai Somen)
1 Isohko porkkana
About 15 cm Tuorekurkkua
1/4 keskikokoisesta punakaalista
Nippu vihreää salaattia (esim. Romaine, Pehtoori tai Sydänsalaattia)
 
Kastike:
1 dl Soijakastiketta
2 tl Gochugarua tai Cayennenpippuria
2 tl Riisiviinietikkaa
2 rkl Vaahterasiirappia
1 rkl Sokeria
2 tl Sinappijauhetta
2 Hienonnettua valkosipulinkynttä
1 rkl Paahdettua seesamiöljyä
2 tl Paahdettuja seesaminsiemeniä
-Sekoita kastikeainekset kipossa, laita jääkaappiin maustumaan

-Kuori ja perkaa vihannekset
-Leikkaa kurkku pitkittäin puoliksi, ja puolikkaat kolmeen, n. viiden sentin pituiseen palaan, ja viipaloi palat pitkittäin. Leikkaa siemenkota pois kurkkupaloista (voit vaikka syödä ne), ja suikaloi kurkut pitkittäin
-Suikaloi samoin kaikki kasvikset ohuiksi nauhoiksi/tikuiksi
-Keitä nuudelit kypsiksi, siivilöi, ja huuhtele kylmällä vedellä, kunnes soba ei enää tunnu kovin limaiselta
-Lopuksi laita nuudelit laakean tarjoilulautasen keskelle, ja asettele vihannekset niiden ympärille.
Voit tarjoilla ruoan kahdella tavalla: Tarjoile ruoka pöytään, jossa kaadat kastikkeen tasaisesti nuudeleille ja vihanneksille, ja sekoitat ne ruokailijoiden edessä salaatiksi. Voit myös tuoda lautasellisen pöytään sellaisenaan, tarjoilla kastikkeen omasta kulhostaan, ja antaa ruokailijoiden itse ottaa lautaselleen nuudelia, kasviksia ja kastiketta maun mukaan.

*Nimensä tämä herkullinen vegenuudelihässäkkä on saanut tarjoilutavastaan. Jaengban tarkoittaa suurta, laakeaa lautasta/tarjoiluastiaa, ja guksu nuudeleita. Perinteisesti tähän käytetään tattarijauhoista valmistettuja soba-nuudeleita (tavallista tai vihreä tee-sobaa), mutta myös somenia, ramenia, tai oikeastaan mitä vaan kaapista löytyvää nuudelia voi kokeilla.
Voit lisäillä kasviksia maun mukaan, mutta yritä valita värikkäitä aineksia. Kokeile esim. Kesäkurpitsaa, mizunaa, nashia, pavunituja, paprikaa tai sieniä. Joskus ruoan kanssa tarjoillaan munakasta tai keitettyä kananmunaa, mutta voit kokeilla sen sijaan vaikka keitettyä tai paistettua silkkitofua :)

Ei kommentteja: