tiistai 19. marraskuuta 2013

Ddukbokki

Tämä aromaattinen herkku tunnetaan myös Tteokbokkina, Tteokpokkina ja Dukbokkina (lausutaan duboki tai dukboki/dugogi).

250g Korealaisia riisikakkuja
1 Pienehkö sipuli
3-4 Ohutta, pitkää porkkanaa
Pari kevätsipulinvartta
1 rkl Kuivattua wakame-levää
2 rkl Gochujang-tahnaa
3 rkl Sokeria
Soijakastiketta
5 dl Dashia tai kasvislientä
 
Koristeeksi:
Paahdettuja seesaminsiemeniä

-Huuhtele riisikakut ja laita ne likoamaan kylmään veteen noin puolta tuntia ennen ruoanlaittoa, ja irrota ne toisistaan. Jos riisikakut ovat kovin pitkiä, leikkaa ne puoliksi
-Kuori ja perkaa kasvikset. Leikkaa sipuli lohkoiksi ja pätki porkkana about riisikakkujen pituisiksi paloiksi, ja leikkaa palat pitkittäin kolmeen/neljään osaan. Hienonna kevätsipuli karkeasti
-Kuumenna liemi laakeassa pannussa, ja lisää Gochujang. Sekoita hyvin
-Kun chilitahna on liuennut, lisää riisikakut, tilkka soijaa, sokeri, sipuli ja porkkana. Sekoita
-Hauduttele ruokaa ensin n. 10 minuuttia, ja sekoita joukkoon kevätsipuli ja levä
-Jatka hauduttelua vielä 5-10 minuuttia, välillä sekoitellen, kunnes neste on haihtunut, ja jäljelle jäänyt kastike on sopivan paksua
-Maista, ja lisää tarvittaessa hieman soijaa
-Koristele annos paahdetuilla seesaminsiemenillä, ja nauti tuoreeltaan.

*Perinteisesti tässä, kuin myös useimmissa korealaisessa ruokalajeissa, haudutuspohjana käytetään usein anjovis/tms. kalalientä, ja reseptikohtaisesti ruokaan saatetaan lisätä myös nuudelia, kaalia, sieniä tai kalakakkuja. Olen vegeversiossani kuitenkin korvannut anjovikset kasvisliemellä ja merilevällä, ja kalakakut porkkanalla, joten tämä sopii mainiosti myös kala-allergikoille ja -yliherkille :) Voit toki lisätä sieniä, tai kasviksia vähän maun mukaan. Kokeile esim. punaista paprikaa, pavunituja, kesäkurpitsaa tai tuoretta, ryöpättyä pinaattia.
Ruokalaji on myös hyvin mausteinen, joten jos haluat miedompaa sapuskaa, laita vain yksi rkl Gochujangia. Jos taas suosit mausteisempaa, laita gochujangia 3 rkl, tai lisää 1 rkl korealaista chilijauhetta. Jos haluat tummempaa kastiketta, lisää haudutteluvaiheessa ruokaan ihan pikku tilkka tummaa soijakastiketta.
Perinteisesti tämä ruoka valmistetaan pitkulaisista, sylinterinmuotoisista riisikakuista (Garaedduk), mutta myös keittoihin ja muhennoksiin tarkoitetut, kolikon näköiset litteät riisikakut (Dduk guk dduk), toimivat tässä ihan hyvin.

Ei kommentteja: