keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Paistinperunat

Eli paistetut perunat ovat helppo ja edullinen ruoka joko sellaisenaan, tai lisukkeena. Monessa maassa Suomen lisäksi (esim. Venäjällä, Baltian maissa, Ranskassa, Belgiassa ja Saksassa,) paistinperunoiden perusresepti on hyvin samanlainen; (eilisiä,) eri tavoin paloiteltuja perunoita, vaihteleva määrä paistinrasvaa, suolaa ja/tai pippuria. Tämä on siis superhelppo ruoka, ja lisäksi todella monipuolinen muunneltava, joka sopii joka keittiöön jossa pidetään perunoista :)

Voit käyttää tähän ihan mitä perunoita vaan, joskin perinteisesti tähän käytetään edelliseltä aterialta tähteeksi jääneet, keitetyt perunat. Jos käytät uusia perunoita, ei niitä tarvitse tietenkään esikeittää, eikä välttämättä edes kuoria. Jos käytät vanhempia keittämättömiä perunoita, vaativat ne vähän pidemmän kypsennysajan, ja ovat syötäessä rakenteeltaan vähän erilaisia. Lisäksi tarvitaan:

Öljyä paistamiseen
Suolaa

-Kuori ja leikkaa perunat sopivan kokoisiksi. Voit viipaloida, kuutioida tai paloitella perunat
-Kuumenna pannulla hyvä loraus öljyä ja lisää perunat pannulle
-Paista välillä sekoitellen kunnes perunat saavat kauniin, kullanruskean pinnan
-Mausta suolalla (ja halutessasi pippurilla) paistamisen aikana tai sen jälkeen.

*Kokeile perunoiden kanssa myös rouhittua mustapippuria. Perunoiden lisukkeiksi sopivat mainiosti mm. paistetut nakit, ja makkarat, pullat ja -pihvit, yrttikastike tai smetanakastike.

Aloo Chaat:
*Eli intialaiset perunat

-Lisää öljyyn sen lämmetessä 2-4 kardemummanluottia ja pari neilikkaa, ja kuumenna sekoitellen kunnes mausteet alkavat tuoksua
-Paista perunat mausteöljyssä, ja mausta paistamisen aikana chilijauheella, jauhetulla korianterilla, kuminalla, jeeralla ja mangopulverilla (amchoor)
-Lisää halutessasi joukkoon myös hieman kurkumaa, joka antaa perunoille kauniin, keltaisen värin
-Tarjoile vegaanisen, maustamattoman jogurtin, ja mangochutneyn kera.

Curryperunat:

-Mausta valmiit perunat kevyesti lähikaupan curryjauheella ja sekoita hyvin.

Gamja Bokkeum:
*Eli Korealaiset Perunat

-Suikaloi keittämättömät perunat tikuiksi
-Suikaloi pieni sipuli
-Paista perunat ja sipuli parahultaisen kypsiksi tilkassa öljyä, ja mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.
-Halutessasi mausta paistettaessa hieman gochugarolla tai Cayennenpippurilla.

Kermaiset Perunat:

-Paista perunat annetun ohjeen mukaan, ja lisää joukkoon lopuksi desi tai pari kaurakermaa
-Hauduttele sekoitellen, kunnes koostumus on sopiva
-Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla.
*Tsekkaa myös pottumussu -postaukseni ;)

Makeat Chiliperunat:

-Mausta valmiit perunat kevyesti cayennenpippurilla tai chilillä, ja lorauta joukkoon hieman vaahterasiirappia
-Sekoita hyvin.
*Jos pidät tulisemmasta, laita vähän reilummin cayennea potuille :)

Sipuliperunat:

-Hienonna paistamisen alussa öljyyn yksi tai kaksi sipulia (niin että perunoita on silti vähän enemmän, about 2/3, ja sipulia 1/3), ja paista peruna-sipuliseosta ohjeen mukaan.
*Kokeile myös kevätsipulin kera, ja hienonna myös kaislat pottujen joukkoon. Vaihtoehtoisesti koristele valmis paistos hienonnetulla kevätsipulilla tai -sipulinkaislalla :)

Valkosipuliset Perunat:

-Lisää pannulle paistamisen loppupuolella 1-3 hienonnettua tai puristettua valkosipulinkynttä.

Yrttiperunat:

-Lisää lopuksi maun mukaisia tuoreyrttejä, kuten kirveliä, timjamia tai persiljaa perunoille, ja sekoita hyvin.
-Lisää halutessasi tilkka agave-, tai vaahterasiirappia.

*Näitä annettuja pikkureseptejä on myös helppo yhdistellä omaan makuun sopiviksi. Lisää esim. yrttiperunoihin chiliä, tai kermaisiin perunoihin currya tai valkosipulia, tai sipuliperunoihin kermaa tai vaahterasiirappia :)
Kaikkia perunankierrättäjiä muistuttaisin myös wanhasta, pottumussu -postauksestani ;)

Ei kommentteja: