tiistai 27. maaliskuuta 2018

Hangul

Idätetty riisi tunnetaan Koreassa nimellä Hangul, mutta sen käyttö tunnetaan myös muissa Aasian  maissa. Esim. Japanissa se on nimeltään Hatsuka Genmai. Hangul-riisiä pidetään tavallista riisiä terveellisempänä, ja se sisältääkin enemmän gamma-aminovoihappoja kuin valkea, idättämätön riisi. Hangul on lisäksi helppoa valmistaa:

3 dl Ruskeaa, eli kokojyväriisiä
Kylmää vettä

-Lämmitä vettä kattilassa, mutta ei liian kuumaksi. Sopiva lämpötila on sellainen, että vettä kärsii koskettaa käsin
-Huuhtele riisi hyvin, ja peitä vedellä:

(Itse olen tottunut liottamaan riisin siivilässä, mikä tekee veden vaihtamisesta ja huuhtelusta helpompaa)

-Vaihda vesi tuoreeseen n.6-8h välein:

(Päälle 12 tuntia lionnut riisi. Kuten kuvasta voi huomata, jotkin riisinjyvät itävät muita nopeammin)

-Liota riisiä about 16-26h, kunnes idut alkava näkyä:

(Itujen ei tarvitse olla suuria. Tällaiset, pikkuisen itäneet riisit ovat parhaita)

-Huuhtele riisi, ja keitä/käytä ruoanlaittoon tavalliseen tapaan.

(Valmista hangulia lähikuvassa. Idut näkyvät selvästi)

*Huom. Koska hangul on esiliotettua, et tarvitse sen keittämiseen välttämättä niin paljoa vettä kuin kuivan normiriisin.
Gamma-aminovoihappo, eli tuttavallisemmin Gaba, on tärkeä aivojen, ja muun keskushermosolujen toimintaa jarruttava välittäjäaine. Gaba voi mm. auttaa nukahtamisvaikeuksiin ja parantaa unen laatua. Hangulin terveysvaikutuksista keskustellaan edelleen, mutta sen mainitaan mm. tasoittavan verenpainetta, suojelevan maksaa, ja helpottavan menopaussia. Hangulia pidetäänkin paikoin "naisten riisinä" ;)
Gaban lisäksi hangul sisältää tavallista ruskeaa riisiä enemmän mm. tokorienoleita, inositolia, ferulihappoa, magnesiumia, kaliumia, ja lysiiniä.

Jos riisisi ei jostain syystä lähde itämään, tarkista päiväys. Vanhentunut riisi ei välttämättä enää ole idätyskelpoista.

Ei kommentteja: