maanantai 22. elokuuta 2016

Nattodon

Ollaanpa taas vaihteeksi laiskoja. En postaa tänään mitään varsinaista reseptiä, vaan laitan pikku postauksen tunnetusta valmisruoasta, Nattosta. Natto tai Nattou tarkoittaa fermentoituja soijapapuja, ja tätä japanilaista herkkua voi löytää aasialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneiden liikkeiden pakastealtaista. Natto jakaa mielipiteet kuin Aura-juusto, mutta ainakin natton on todettu olevan hyväksi vatsan toiminnalle, ruoansulatukselle ja suolistolle.

Nattoa myydään pakastealtaissa pienissä, about 50g:n stryrox-rasioissa, yhden-neljän annoksen paketeissa. Styrox-rasiaan pakattua nattoa suojaa ohut, helposti irrotettava muovi. Mikäli natto ei pääse sulamaan kuljetuksen aikana, se säilyy hyvin ihan kotipakastimessa.
Paketti sisältää usein natton lisäksi myös pikkupussin japanilaista sinappia (karashi), sekä pussillisen tare-kastiketta (maustettu soija). Kyseessä ovat mausteet, jotka kuuluu sekoittaa nattoon ennen ruokailua.

(Avattu Okame-nattopakkaus. Nattoa peittää helposti poistettava suojamuovi johon tökin jo reiät. Valmis tarekastike etualalla vasemmalla, ja karashi oikealla)

Pakastenatton Sulattaminen

-Ota natto, eli tarvittava määrä annosrasioita jääkaappiin sulamaan n. vuorokautta (tai huoneenlämpöön paria tuntia) ennen ruokailua, jotta se ehtii sulaa hyvin. Natton aromi tosin korostuu parhaiten sulatettaessa huoneenlämmössä.
-Avaa ensin stryroksipakkaus, poista mausteet sisältä, ja töki, vaikka hammastikulla, vähän reikiä muovipakkaukseen, jotta natto saa ilmaa sulaessaan.
-Älä poista suojamuovia sulatuksen aikana, ettei natto kuivahda, ja pidä styroxpakkaus kiinni tai raollaan. Tosin, kun pakkaus on kerran avattu, kansi ei muutenkaan enää sulkeudu kokonaan.
-Jääkaapissa sulatettu natto pitäisi syödä 1- 1 1/2 viikon kuluessa, huoneenlämmössä sulatettu taas yhden vuorokauden sisään.

Nattoa voi syödä sulamiskylmänä, mutta sen voi sulatuksen jälkeen myös lämmittää pikaisesti esim. mikrouunissa. Lämmitä sulanutta nattoa täydellä-, tai ei-ihan-täydellä-teholla n.10-20 sekuntia.
Sulatettu (ja mahdollisesti lämmitetty), valmis natto on ensin tarkoitus sekoittaa hyvin, jolloin se muuttuu limaiseksi ja tahmaiseksi. Sitten, ennen ruokailua natto maustetaan, ja sekoitetaan vielä kerran. Lopuksi nattoseos annostellaan riisin päälle kuppiin, tai omaan astiaansa, jos nautit nattoa pääruoan sijaan lisukkeena.

Nattodon, eli Nattoa Riisipedillä

1 Annos edellä mainittujen ohjeiden mukaisesti sulatettua nattoa (lämmitettynä tai kylmänä) per ruokailija
Nattoannoksen mukana tulevat mausteet
About 1/2 dl Hienonnettua kevätsipulia per annos

Lisäksi:
Keitettyä riisiä

-Annostele riisi kulhoon
-Poista nattorasiasta papuja suojaava muovi, ja sekoita natto styroxrasiassa niin, että pavut alkavat limoittua
-Sekoita kevätsipuli ja mausteet nattoon. Btw; Karashia ei välttämättä tarvitse sekoittaa itse papuihin, vaan voit hyvin tarjoilla sen myös annoksen päällä
-Kumoa natto riisin päälle
-Nauti tuoreeltaan

*Nattoa nautitaan usein aamiaisella, mutta se sopii hyvin myös muihin vuorokaudenaikoihin. Yhdistämällä annokseen esim. misokeiton, vähän (miel. japanilaista) pikkelsiä ja esim. tuoreen hedelmän saat jo hyvän aterian. Neojapanilaisittain nattoannoksen kanssa voidaan tarjota myös vähän korealaista kimchiä, joka asetetaan annoksen päälle natton viereen.
Esittelemäni ohje on hyvin simppeli ja perinteinen, nykyisin nattoa käytetään jo rohkeammin ja sitä syödään erilaisissa muodoissa. Natto on suosittua esim. donbureissa, keitoissa, paistoksissa, tai nuudelien tai pastan kera, sushien ja munakkaiden täytteenä, sekä erilaisten annosten koristeena/lisätäytteenä.

Mauste-, ja Aromiasiaa

Natto itsessään, ilman mausteita on aika suolatonta, ja papujen suutuntuma on, no, papujen tapaan hieman jauhoinen. Lisäksi, miltei kaikille fermentoiduille ruoka-aineille ominaisesti myös natto on hieman puisevan tympeää ja/tai katkeran makuista. Mausteita siis kannattaa lisätä jotta natton oma aromi tulee parhaiten esille ja pyöristyy mukavasti. Yhtä nattoannosta maustamaan voi kokeilla karashin, taren, ja kevätsipulin lisäksi vaikka veitsenkärjellistä puristettua valkosipulia, yhtä hienonnettua umeboshia, pirausta tuoretta sitruunamehua,1 tl-rkl raastettua retikkaa, lusikallista hienonnettua veripeippiä tai basilikaa, ja koristele annos halutessasi Kizami norilla, Garilla, paahdetuilla seesaminsiemenillä, tai pikku ripauksella shichimi togarashia.
Mikäli sinappi ei toimi sinulle, tai olet yliherkkä tai allergikko, kokeile paria tippaa japanilaista Ryu-chiliöljyä tai maun mukaista chilikastiketta. Voit myös lisätä soijaa tarvittaessa. Itselläni on tapana maustaa naton kanssa syömäni riisi vähän tavallista runsaammalla suolamäärällä, mielestäni se sopii tähän.

(Okame:n kolmen nattoannoksen pakkaus. Huom: Okame:n tare sisältää tonnikalauutetta)

Ole myös tarkkana pakkausten suhteen, etenkin, jos olet vege, yliherkkä tai allergikko, sillä joskus pakkauksen tare-kastike sisältää kalaa. Sanat Katsuobushi ja Bonito viittaavat tonnikalaan. Älä silti huolestu, voit hyvin korvata pakkauksen tarjoaman kastikkeen jollain muulla tarella, kuten mentsuyulla, teriyakikastikkeella tai sushisoijalla, tai vaan ihan perus-soijalla. Raikkaan, sitrusmaisen aromin saat tietenkin ponzulla. Myös Karashia myydään aasialaisissa kaupoissa erikseen, mikäli pakkaus ei sisällä mausteita.

Koska natto on fermentoitu ruoka, se tottakai myös haisee. Moni vierastaakin nattoa kuultuaan hiuksianostattavia tarinoita sen yksilöllisestä bukeesta, jota verrataan usein hikisukkiin, lahoavaan ruumiiseen tai mätään, mutta omasta mielestäni naton ensituoksu muistuttaa lähinnä palanutta kahvia tai sokeria. Kun nattoa lämmittää ja alkaa sekoittaa, haju voimistuu, ja nattolle ominainen, eltaantuneen imelä aromi pääsee esiin. Haju ei kuitenkaan ole mitenkään erityisen vahva, eikä koko keittiö tai edes ruokailutila ala haista pilaantuneelle, ja haju lähtee helposti irti käsistä ja ruokailuastioista ihan vedellä ja saippualla. Nattolima puolestaan voi vaatia vähän ylimääräistä jynssäystä irrotakseen syömäpuikoista ;(

Lyhyesti Nattolajeista

Nattoa on eri laatuja, päälajit ovat kuitenkin Ji-natto sekä Itohiki-natto:

Ji-natto on pääasiassa munkkien valmistamaa, suolaisen mausteista, mustaa nattoa, joka muistuttaa enemmän misoa, tms. maustetahnaa kuin nattoa. Ji-nattosta puuttuu myös Itohiki-natolle tuttu, limainen, tahmea tekstuuri. Tunnettuja Ji-nattoja ovat esim. Ikkyu-ji natto, ja Daitoku-ji natto.

Hamanatto kategoroidaan yleensä Ji-nattoon, vaikka se poikkeaakin siitä ulkonäöltään todella paljon. Hamanatto on kiinteää, kuivakkaa ja suolaista, ja muistuttaa ulkonäöltään vähän kaakaopapuja. Hamanatto on myös kaikista nattolaaduista vanhin. Daitoku-jin:n tavoin Hamanatto valmistetaan muotissa fermentoiden.

Itohiki-natto taas on edellistä vaaleampaa, tutun tahmaista nattoa, johon mielikuvat yleensä ensiksi assosioituvat kun nattosta puhutaan. Sekoittaessa Itohiki-natto limoittuu niin että näyttää kuin siihen olisi sekoitettu sulatettua juustoa. Itohiki voidaan jakaa kolmeen ryhmään:
Tunnetuin lienee kokonaisista soijapavuista valmistettu Marudaizu-natto. Marudaizua valmistetaan sekä pienistä pavuista (kuvissa), sekä suuremmista pavuista. Pavut höyrytetään ennen fermentointia. Toinen Itohiki-laatu on Goto-natto, joka fermentoidaan riisimaltaiden ja suolan kera tynnyreissä.
Kolmas Itohiki on etenkin ruoanlaitossa suosittava Hikiwari-natto, joka valmistetaan paahdetuista, puolitetuista tai murskatuista soijapavuista, ja jonka tekstuuri on hienompi kuin karkeamman perusnatton.

Eri nattojen valmistukseen käytetään alueittain myös mustapapuja, joskin soijapapu on näin länsimaisittain tunnetumpi nattopapu :)

Ei kommentteja: