tiistai 24. tammikuuta 2012

Ruskea Kastike Sipulin Kera

Béchamel-, eli Valkokastikkeen ohella Ruskea Kastike on yksi suomalaisen keittiön perus-sooseista. Se on helppo valmistaa, ja taipuu moneksi.

1 Keskikokoinen sipuli
3-4 rkl Paistomargariinia
Vehnäjauhoja
6 dl Kylmää vettä
Suolaa ja pippuria (rouhittua musta- tai maustepippuria tai molempia)

-Kuori ja hienonna sipuli
-Sulata rasva pannulla ja lisää sipulisilppu
-Paistele sipulia kunnes se alkaa pehmenemään, ja lisää sipulin joukkoon 4-6 rkl jauhoja, ruokalusikallinen kerrallaan sekoitellen niin, että saat kiisselimäisen seoksen jota on helppo sekoitella:

-Ruskista sipuli-jauhoseosta koko ajan sekoitellen kunnes se alkaa saamaan väriä. Levyn ei tarvitse olla täydellä lämmöllä, sillä jos seos palaa, kastikkeesi saa kitkerän sivumaun. Ole siis varovainen
-Valmis sipuliseos on kauniin kullanruskeaa ja koostumukseltaan tasaista:

-Kaada pannulle vesi koko ajan sekoittaen, ja sekoittele kunnes kastike alkaa saeta, lisää tarvittaessa vettä
-Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla

-Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä, välillä sekoitellen, mielellään tunnin, tai kahdenkin, ajan. Lisää tilkka vettä n. vartin välein
-Valmis kastike on väriltään kauniin toffeenruskeaa, ja koostumukseltaan tasaista, ei laihaa lirua eikä tankeaa massaa. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja/tai pippuria.

*Perus Ruskea Kastike on pääruoan, kuten paistin ja perunoiden, kanssa tarjottava lisuke, eikä siihen "oikeaoppisesti" kuulu laittaa sipulia, mutta olen tottunut sitä aina lisäämään, kuten äitini ja mummini. Lisäksi sipulisilppu edesauttaa jauhoseoksen liukenemista nesteeseen, eikä paakkuja synny niin helposti kuin ilman sipulia. Mikäli siis haluat sipulitonta kastiketta, jätä se vain pois ohjeesta, ja ruskista pelkkä rasva-jauhoseos. Itselläni on ollut tapana lisätä tuossa vedenlisäysvaiheessa myös 1 tl sokeria. Se pyöristää mukavasti valmiin kastikkeen makua. Sokerin sijaan kannattaa kokeilla myös vaahterasiirappia ;)
Ruskea Kastike on helppo muuntaa mieleisekseen lisäämällä erilaisia mausteita, kuten paprikajauhetta, pippurisekoitusta, tai vaikka currya. Kokeile lisätä valmiiseen kastikkeeseen esim. loraus kaurakermaa tai nokare vegesmetanaa, tuoreyrttejä, tomaattipyreetä, sinappia, tms. sopivaa maustekastiketta. Ruskea kastike on suomalaisessa keittiössä myös suosittu, ja tunnettu, kastikepohja, jolloin kastike muuttuu pääruoaksi.
Ruokaisamman kastikkeen perunoiden, tai vaikka pastan tai riisin lisukkeeksi saat, jos paistat etukäteen esim. sieniä tai vihanneksia, ja lisäät ne lopuksi (tuon nesteenlisäysvaiheen jälkeen) hautumaan kastikkeeseen. Myös erilaisia soijavalmisteita tai seitania kannattaa kokeilla. Lisää makua saat myös käyttämällä veden sijasta esim. kasvislientä.
Ruskea kastike sopii myös erilaisiin vuokaruokiin, gratiineihin ja laatikoihin, vink vink.

Ei kommentteja: