keskiviikko 17. elokuuta 2011

Riisigratiini

Annos Keitettyä riisiä
Annos Béchamel-kastiketta
1 Isohko sipuli
2 Porkkanaa
1 Pieni palsternakka
200g Ruskeita herkkusieniä
2 Valkosipulinkynttä
1/2 tl Kuivattua meiramia
Suolaa ja pippuria
Juustoke-, tai juustoviipaleita kuorrutukseen
Öljyä paistamiseen
Nokare markista

-Riisin tähän voi hyvin keittää jo edellisenä päivänä
-Valmista ensin béchamel-kastike
-Voitele sopiva uunivuoka markisnokareella. Jos sitä jää yli, laita se paistinpannulle
-Kuori ja perkaa sipuli, valkosipulinkynnet, palsternakka ja porkkanat. Hienonna sipuli ja paloittele porkkanat ja palsternakka sopiviksi, hienonna valkosipulinkynnet
-Puhdista sienet, paloittele karkeasti
-Laita uuni lämpeämään 200'C asteeseen
-Lorauta pannulle öljyä, ja paista siinä sipulia, palsternakkaa ja porkkanaa, kunnes sipuli muuttuu läpikuultavaksi
-Lisää valkosipuli, sienet ja meirami, ja jatka paistamista kunnes sienistä irtoava neste on lähes haihtunut
-Käännä levy pois päältä, ja lisää pannulle n.2/3 kastikkeesta, ja sekoita hyvin
-Lisää riisi, ja sekoita hyvin, jotta kaikki paakut hajoavat
-Kaada riisiseos vuokaan, ja silottele lastalla tasaiseksi. Kaada päälle loppu kastike, ja tasoita lastalla
-Päällystä vuoka yhdellä kerroksella juusto/juustokeviipaleita. Leikkaa tai revi viipaleita tarvittaessa sopivaan muotoon:

-Paista 200'C asteessa ensin n.15 min, kunnes reunat saavat vähän väriä.
-Käännä lämpö 250'C asteeseen, ja paista gratiinia kunnes juustokuorrutus saa väriä (uunisi tehosta riippuen about 5-10min.)
-Nosta valmis gratiini uunista, ja anna tekeytyä n.10-15 min, kunnes kihinä lakkaa.

*Tämä on hyvin täyttävää pöperöä, jonka jälkiruoaksi sopivat tuoreet hedelmät. Sekä tuoreet, että säilykesienet sopiva tähän, itse suosin säilykesieniä näin kevään alussa.

Ei kommentteja: