torstai 22. tammikuuta 2015

Su Chun Juen eli Kasvis-Kevätkääryleet

Vaatii vähän laittoa, mutta tulos on vaivan arvoinen :)

Tarvitaan:
Valmiita kevätkäärylekuoria
Täytettä (lue eteenpäin)
Öljyä uppopaistamiseen
 
Täyte:
200g Kiinankaalia
200g Pavunituja
200g Bambunversoja (säilyke sopii tähän hyvin)
4-5 Kuivattua siitakesientä
2 Porkkanaa
5 cm Purjon valkoista osaa
2 rkl Maissitärkkelystä
Loraus soijaa
2 tl Fariinisokeria
1 rkl Hienonnettua, tuoretta inkivääriä
2 Hienonnettua valkosipulinkynttä
Rouhittua setsuanin- tai mustapippuria

Lisäksi:
Suolaa ja puhdas, kuiva keittiöpyyhe itketykseen
Sumutepullo täynnä kylmää vettä
Kostea keittiöpyyheliina tai talousserlaa
Näppikippo kokoamiseen

-Ota kevätkääryle-kuoret sulamaan hyvissä ajoin (ohje löytyy pakkauksesta), n. 1-2h ennen ruoanlaittoa
-Perkaa vihannekset, laita sienet likoamaan kylmään veteen (vaikka jo edellisenä iltana jääkaappiin)
-Suikaloi kiinankaali ohuelti, ja itketä suikaleet siivilässä. Huuhtele kaali kylmällä vedellä, ja puristele kuivaksi keittiöpyyhkeen päälle. Kääri pyyhe rullalle, ja kierrä puristaen kuin pyykkiä. Pyyhe imee ylimääräisen kosteuden kaalista. Laita kaali sekoituskulhoon (kannattaa maistaa onko kaali kovin suolaista. Kevyt suolaisuus ei haittaa, ja kuuluu jopa asiaan, mutta jos suolaa on liikaa, huuhtele ja puristele kaali uudelleen)
-Suikaloi sienet, ja kuivaa pyyhkeeseen, lisää kulhoon. Huuhtele ja kuivaa pavunidut, lisää kulhoon
-Suikaloi porkkana, purjo, ja bambunversot, lisää kulhoon
-Lisää inkivääri, valkosipuli, maissitärkkelys ja mausteet, ja sekoita hyvin

*Purjon voi hyvin korvata ruoho-, tai kevätsipulilla.

Kääryleiden Kokoaminen:

-Tärkeää on, että pidät koko ajan käsillä kosteaa pyyheliinaa tai serlaa, ja peität sillä sekä paljaat kevätkäärylekuoret, että valmiit kääryleet, etteivät ne pääse kuivumaan liikaa. Kuivuneet kevätkäärylekuoret lohkeilevat helposti, eikä niitä siksi saa oikein rullattua kääryleiksi, ja valmiit, kuivuneet kääryleet halkeilevat helposti paistettaessa, puhumattakaan, että maistuvan rapeuden sijaan ne muuttuvat sitkeän koviksi. Pidä käsillä myös sumutepulloa suojaliinan, ja kuivuvien käärylekuorien kostutteluun
-Kevätkääryleitä on helpoin tehdä työstämällä useampaa kerrallaan, kuin liukuhihnalla. Näin kääryleet valmistuvat tasatahtiin, eivätkä ehdi kuivumaan
-Levitä leivinpaperille muutamia kuoria vieretysten, ja lusikoi jokaisen päälle kulmaan n. 1 rkl täytettä:

-Ole tarkkana täytteen kanssa. Jos sullot kääryleeseen liikaa täytettä, kääryle voi revetä auki paistettaessa.
-Taita pienin, itseäsi lähin, kulma sisään, ja taita sitten molemmat sivut (vasen ja oikea) sen päälle:

-Kostuta sormea näppikipossa, ja pyyhkäise sillä jäljelle jäävää pitkää sivua ja rullaa kääryle kiinni
Käärön tulisi olla napakka, ettei sisälle jää liikaa ilmaa, mutta ei kuitenkaan liian tiukka, tai taikinakuori saattaa revetä, joko käärittäessä tai paistettaessa. Liian löyhät kääryleet taas voivat aukeilla paistettaessa.

-Laita valmiit kevätkääryleet leivinpaperille kostean pyyhkeen alle odottamaan paistamista sitä mukaa kun rullailet niitä, ja valmistele lopuksi uppopaistovälineet

(Nopea kurkistus, tältä kostean pyyhkeen alla näyttää kun kääryleet on rullattu)

-Öljy on sopivan kuumaa kun öljyyn työnnetty puinen syömäpuikko, tai puulasta alkaa poreilla
-Paista 2-4 käärylettä kerrallaan kuumassa öljyssä, ja käännä ne pari kertaa paistamisen aikana
-Kääryleet ovat valmiit kun ne ovat saaneet kauniin, kullanruskean värin
-Tarjoile kääryleiden lisukkeena keitettyä riisiä ja makeaa chilikastiketta dippailuun

*Kevätkääryleet tunnetaan lähinnä kiinalaisena ruokana, mutta niistä on omia versioitaan monissa aasian maissa, kuten Thaimaassa ja Vietnamissa. Thaimaassa kevätkääryleet tunnetaan nimellä Poh Pia, Vietnamissa Nem Ran tai Cha Gio, Koreassa Chung-won, ja Indonesiassa ruoan nimi on Lumpia. Su Chun Juen on ruoan kiinalainen nimi.
Kevätkääryleitä on kahta kokoa, näitä perus-pieniä, ja sitten isoja, ateriamaisempia kääryleitä. Joskus isot kevätkääryleet leivitetään frittitaikinalla ennen paistamista. Kevätkääryleet tunnetaan myös kevätrullina, ja niiden nimi juontuu juuri täytteeseen käytettävistä kasviksista. Kevätrullat ovat suosittua ruokaa myös erilaisissa Kevään juhlissa.

Alueittain, ja varmasti kokistakin riippuen, kevätkääryleissä on vain jompaakumpaa, inkivääriä tai valkosipulia, tai ei kumpaakaan, eli vaihtele vapaasti. Täytteet, ja mausteetkin vaihtelevat kuitenkin keittiöittäin. Samoin täyte voi sisältää niin tofua, lihaa, mereneläviä, kananmunaa tai munakasta, mutta ensimmäistä lukuunottamatta kyseessä eivät tietenkään ole enää kasviskääryleet ;)
Vietnamilaiset kevätkääryleet sisältävät usein myös keitettyä vermicelliä tai lasinuudelia.

Ei kommentteja: