keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Kiinankaalikääröt ja Makeahko Chilidippi

Tästä ohjeesta tulee kahdeksan käärylettä (neljälle), mutta määrät on helppo tuplata jos ruokailijoita on enemmän tai heillä on sudennälkä ;D

Täyte:
300g Kiinteää tofua
4-5 Kuivattua siitakesientä
100-150g Pavunituja
2 Keskikokoista porkkanaa
2 Vartta kevätsipulia
2 rkl Hienonnettua, tuoretta inkivääriä
2-3 Palaa valkoista fermentoitua tofua
2 rkl Maissitärkkelystä
2 rkl Soijaa
1 tl Suolaa
1/2 tl Valkopippuria tai chiliä

Lisäksi:
1 Iso kiinankaali
Vettä
Suolaa

Ja vielä:
Steamer
(tai wokkipannu, höyrytysosa ja kansi)
Hyvät ottimet

-Ensiksi kannattaa valmistaa dippi (lue eteenpäin)
-Laita sienet likoamaan, vaikka jo edellisenä päivänä jääkaappiin
-Huuhtele, valuta ja kuivaa tofu
-Kuori ja perkaa porkkana, kiehauta idut
-Murustele tofu kulhoon, ja sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään:

-Irrota kiinankaalista isot lehdet yksi kerrallaan, ja leikkaa tyviosa tasaiseksi. Tarvitset siis kahdeksan kaalinlehteä
-Kaada laakealle, syvälle pannulle vettä, ja mausta suolalla
-Kuumenna vesi kiehuvaksi ja laita kaalinlehdet veteen nurjapuoli ylöspäin. Lisää tarvittaessa vettä
-Kiehauta, ja keitä lehtiä muutama minuutti, huuhtele kylmällä vedellä ja nosta valumaan
-Valmistele Steamer tässä välissä lämmitystä vaille

-Mikäli lehdet ovat kovin kosteita, kuivaa niitä vähän keittiöpyyhkeellä ennen työstämistä, tai työskentele keittiöpyyhe alustanasi
-"Fileoi" kaalinlehtien paksua lehtiruotia ohuemmaksi tarvittaessa
-Nosta kaalinlehti kerrallaan työskentelyalustalle, nurja puoli ylöspäin, ja annostele 2-3 rkl täytettä kaalinlehden keskivaiheille, ja käännä lehden tyviosa pallon päälle niin, että täyte jää napakasti puristuksiin
-Käännä lehden sivut tyviosan päälle (litistä täytettä tarvittaessa) ja käännä eteenpäin
-Käännä lehtien sivuja taas keskiosan päälle, ja rullaa loppuun
-Sauman ei tarvitse jäädä käärön alle, vaan lehden reunus voi näkyä (Mielestäni se on koristeellinen)
-Voit taitella kääröt suoraan steameriin, tai vaikka tarjottimelle valmiiksi, josta sitten lopuksi nostelet ne steameriin kypsymään:

(Kyllä, nämä voi hyvin höyrytellä kaksikerroksisessa steamerissa)

-Höyrytä kaalikääröjä steamerissa n.15-20 min. Ole varovainen nostellessasi niitä tarjoiluvadille, ja kallistele kääryleitä vähän ottimilla kattilan päällä, sillä niiden sisään kertyy usein ylimääräistä nestettä (joka on, sanomattakin selvää; tulikuumaa)
-Tarjoile kääröt kuumina makuhermoja hivelevän chilidipin ja keitetyn riisin kera.

Makeahko Chilidippi:
1 dl Soijaa
2 rkl Seesamiöljyä
2 rkl Chiliöljyä
2 rkl Hienonnettua ruoho- tai kevätsipulia
2 tl Sokeria

-Laita kevätsipulisilppu kippoon jossa sekoitat dipin
-Kuumenna seesamiöljyä kattilassa kunnes se alkaa tuoksua, ja kaada kevätsipulisilpun päälle kippoon
-Lisää chiliöljy, soija ja sokeri
-Sekoita ainekset ja anna tekeytyä jääkaapissa n. puoli tuntia.

*Kokeile lisätä halutessasi täytteeseen hienonnettua valkosipulia inkiväärin lisäksi tai sen sijaan.
Työskentelyn nopeuttamiseksi voit esivalmistella täytteen jo edellisenä päivänä jääkaappiin:
-Sekoita sienet ja vihannekset keskenään, laita jääkaappiin pakasterasiassa
-Murustele esikäsitelty tofu, mausta kevyesti soijalla, ja laita rasiassa jääkaappiin
-Ennen ruoanlaittoa yhdistä seokset, lisää fermentoitu tofu ja mausteet, ja sekoita täytteeksi.

Voit valmistaa täytteen myös ilman tofua. Kokeile tällöin lisätä täytteen joukkoon pari hienonnettua, itketettyä ja huuhdeltua kiinankaalinlehteä, vihreitä papuja, ja/tai enemmän sieniä.

Lisää vaihekuvia ja rullausapuja kaalikäärylepostauksessani :)

Ei kommentteja: