torstai 2. tammikuuta 2014

Kaneli (Cinnamomum)

Kaneli, eli Tavan Kaneli, eli Makea Kaneli, on yksi vanhimmista tunnetuista mausteista, jota on aikoinaan käytetty sekä liikelahjana että kaupankäynnissä. Kaneli matkasi kaukaisista maista maitse ja meritse rikkaiden ruokapöytiin vuosisatoja ja oli jopa painonsa arvoista kullassa.
Kanelipuu (C.Verum), eli Ceyloninkaneli, on laakerikasvien sukuinen puu, jonka versojen kuoresta/jälsistä saadaan tuttua kanelimaustetta. Kaneli on siis oikeammin samaa puun osaa kuin mistä Suomessa aikoinaan valmistettiin pettujauhoa. Kokonainen kanelimauste, eli kanelitanko, muistuttaa molemmista päistään rullautunutta pergamenttia, jauhettu kaneli puolestaan haalistunutta paprikajauhetta.

Myös Kassiakaneli, eli Cassia, eli Kassia eli Kiinankaneli (C.Aromaticum) on sukua kanelille, ja molemmat voidaan tarvittaessa korvata toisillaan. Mainittakoon kuitenkin, että Kassia sisältää enemmän kumariinia (lue eteenpäin) kuin Kaneli.
Kaneli on meillä ollut kautta aikain tunnettu mauste mm. paistetuista, makeista omenaruoista, puuroista ja joulusta, ja kanelilla maustetaan myös erilaisia kahvisekoituksia ja glögiä. Nykyisin tiedämme kanelin kuuluvan myös mm. Intian, Korean ja Indonesian keittiöihin.

(Kuva: Wikipedia)

Kaneli on maskuliininen, Aurinkoon ja tulielementtiin yhdistetty kasvi. Kaneli on pyhitetty monille aurinojumalille, kuten Ra:lle, Lughille, Heliokselle, Belenokselle ja Vishnulle. Wiccat yhdistävät kanelin Sarvipäiseen metsänjumalaan. Muinaisessa Egyptissä Kanelia käytettiin Mausteneilikan tavoin ylhäisten vainajien balsamointiin, joten sillä on tietty yhteytensä tuonpuoleiseen. Nykyisinkin, esimerkiksi hautajaisissa vainajalle osoitetut, kukkatervehdykset voi esimerkiksi koristella kanelitangolla. Jos sirottelet tietyn henkilön haudalle kanelia, häneen on helpompi saada tarvittaessa yhteyttä.
Kaneli on ystävällinen henkiolennoille ja sen sellaisille kummituksille, joten se sopii mainiosti kommunikointiin henkien kanssa. Kanelin uskotaan myös parantavan selvänäkökykyä ja avaamaan mielen tuonpuoleisen viesteille. Kaneli on myös lämminhenkinen, nostalginen mauste, joka auttaa tasapainottamaan suuria tunteenpurkauksia ja opastaa vastaanotettujen tunteiden käsittelyssä.

Juutalaisten keskuudessa kaneli tunnettiin paitsi pyhänä, myös lemmekkäänä mausteella, jota siroteltiin mirhamin ja aloen lisäksi morsiusvuoteeseen. Kanelia käytettiin myös öljyissä, hajusteissa ja maustesekoituksissa, niin jumalille, kuninkaallisille, kuin rakastetuille tarkoitetuissa.
Kristillisessä perinteessä kaneli liitetään puhdistukseen ja synninpäästöön. Wicca-perinteessä kanelia taas suositaan lemmen saralla.
Kaneli sopii hyvin potpurripusseihin ja amuletteihin, mutta sitä voi kokeilla varovaisesti myös kylpyihin ellet oireile kanelin kosketuksesta (lue eteenpäin).

Kaneli on, etenkin miesten keskuudessa aina ollut suosittu afrodisiaka, jota nauttimalla on pyritty saamaan apu niin huonoon makuuhuonekuntoon kuin rumaan naamaankin. Kanelin tuoksulla on pyritty lumoamaan naisia, ja mainitaan, että kanelilta tuoksuva mies on aina naisten silmissä charmikas ja viehättävä. Mies voi leipoa naiselle lemmenkakkusia, jos hän höystää ne kanelilla. Tämä saa naisen haluamaan leipuria.

Kanelilla on yhteytensä myös urakehitykseen, menestykseen ja vaurauteen. Kerrotaan, että jos työhaastattelussa haastattelijan silmän välttäessä onnistut ripottelemaan paikalle vähän kanelia, sinulla on suotuisammat mahdollisuudet saada hakemasi paikka. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi Kaneli voidaan menestys-, ja vaurausasioissa yhdistää myös tähtianikseen.
 
Kaneli sopii hyvin kotiapteekkiin, mikäli et ole sille yliherkkä tai allerginen (lue eteenpäin).
Kaneli parantaa ihon pintaverenkiertoa, ja tuo esim. kasvoille tervettä hehkua. Esimerkiksi monet nykyajan "Plump"-huulikiilloista, yms. sisältävät kanelista uutettuja ainesosia. Turvottavien ominaisuuksiensa vuoksi kanelikeite, vaikka kasvovetenä, häivyttää pintaverisuonia, juonteita ja värivirheitä. Kaneli sopii parhaiten elottomalle, rasvoittuvalle, akne-, ja kuivalle iholle. Koska kaneli voi pidemmän päälle ärsyttää ihoa, kokeile kanelia ja kanelihoitoja korkeintaan kerran tai pari viikossa.
Mainittakoon, että mikäli lisäät kotikuroiseen huulirasvaasi hieman eteeristä kaneliöljyä, saat luonnollisen, huulten muotoja korostavan ja hieman turvottavan plump-huulivoiteen. Ihan kaupan tuotteiden veroista se ei ole, mutta ainakin luonnonmukaisempaa..

Hiushuuhteena kaneli on talvella omiaan, se lievittää kuivan päänahan kutinaa ja tasapainottaa hilseilyä. Kaneli myös edistää verenkiertoa hiuspohjassa, mikä edistää hiusten kasvua. Kanelista voikin löytää avun ennenaikaisesti pakenevaan hiusrajaan. Kaneli on hyvä yhdistää  esim. oliiviöljyyn, hunajaan tai majoneesiin, etenkin, jos teet siitä päänahkahauteen. Ihonhoidossa kanelin käyttöön voi liittyä pientä kihelmöintiä, mikä on normaalia. Mikäli kihelmöinti muuttuu kivuliaaksi pistelyksi tai poltteluksi, pese hoito HETI pois; kaneli EI silloin sovi sinulle. Mutta kuten jo mainitsin, kokeile aina kotihoitoa etukäteen pienelle ihoalueelle. Levitä kanelinpolttamiin rasvaista perusvoidetta tai Bepanthen-lääkerasvaa. Hiuspohjaa on myös hyvä ravita sokeroidulla kookosrasvalla mahdollisten kanelinpolttamien jälkeen.

Kaneli sopii vaihtelevasti kotiapteekkiin. Sisäisesti kaneli edistää ruoansulatusta ja auttaa erinäisiin vatsavaivoihin, kuten ripuliin. Kanelin mainitaan auttavan (siis miehiä) ennenakaisen siemensyöksyn vaivassa. Kanelinpalojen pureskelu poistaa pahanhajuisen hengityksen. Eteeristä kaneliöljyä voi myös, esim. pumpulipuikolla, sivellä ensiavuksi kipeälle hampaalle.
Ulkoisesti kaneli sopii huuhteluvedeksi hiivatulehdukseen ja sammakseen. Kylmille jaloille voi kokeilla kanelihaudetta tai lisätä kanelia jalkakylpyveteen. Yhdistä kanelin teho sylihuopaan ja tujaukseen konjakkia, ja jäsenkylmyys katoaa kuin taikaiskusta.
Mikäli erilaiset ihottumat, tms. vaivaavat, kannattaa Kanelia lisätä kylpyveteen, tai tehdä haude vaikka hunajan tai jogurtin kera.
Ulkoisesti höyryhengityksenä kanelista voi löytää avun sydämen rytmihäiriöihin tai heikkoon pulssiin.
Eteerinen kaneliöljy antaa rohkeutta ja itsevarmuutta. Olen kuullut, että tuoksuterapiana kaneliöljy sopisi myös kehonrakentajille, sillä se antaa varmuutta treenaukseen ja auttaa näkemään oman minän paremmassa valossa. Kanelimantra kuuluu "Minä pystyn".
 
Huom: Mikäli olet allerginen koivulle, saatat olla yliherkkä kanelille. Jos parikin viikkoa kanelin nauttimisen jälkeen tunnet kihelmöintiä kehosi limakalvoilla, saat haavaumia limakalvoille, nenää/nenäonteloita alkaa kutittaa tai saat hiivatulehduksen, nokkosihottumaa tai vatsavaivoja, viittaavat oireet yliherkkyyteen, eikä kaneli silloin sovi sinulle.
Kotikosmeettisesti Kaneli voi aiheuttaa todella pahoja oireita joutuessaan kosketuksiin ihon kanssa. Eli mikäli et tiedä, kuinka ihosi reagoi kanelihoitoihin, tai oletko allrginen tai yliherkkä kanelille, kokeile aikomaasi hoitoa ensin pieni määrä kyynertaipeeseen tai jalkopöytään, eli huomaamattomaan, ohutihoiseen paikkaan (eli samalla tavoin, kuin kaupan kemiallisia hiusvärejä kokeillaan ennen käyttöä). Mikäli saat oireita (pistelyä, kirvelyä, punoitusta ja/tai näppylöitä) parinkymmenen minuutin sisällä, pese ihoalue välittömästi, ja levitä paikalle lääkevoidetta, kuten Bepantheniä tai Hydrokortisonia. Mikäli oireilu ei lakkaa puolen tunnin kuluessa, ja pahenee, kuten muuttuu esim. vesikelloiksi tai avohaavoiksi, ota heti yhteys lääkäriin. 

Kanelin rohdoskäyttöä tulisi myös välttää jos olet raskaana tai imetät. Ole kuitenkin huoleti, normaali maustekäyttö on yleensä turvallista.
Kaneli sisältää myös luonnollista kumariinia, jonka liikasaanti rasittaa pidemmän päälle maksaa ja munuaisia, ja voi aiheuttaa mm. ihottumaa ja pahoinvointia, mutta myös altistaa syövälle. Tai siis, eläinkokeissa kumariini on aiheuttanut rotille maksakasvaimia, ja hiirille keuhkosyöpää. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan kumariini ei kuitenkaan olisi ihmiselle vaarallinen karsinogeeni. Kanelia tulisi kuitenkin nauttia kohtuudella, eikä päivittäin, sillä pitkällinen kanelin käyttö voi myös aiheuttaa/pahentaa yliherkkyyksiä ja allergioita. Jälleen voit olla huoleti, normaali maustekäyttö (kuten ripaus tai pari puuroon tai maustekakkutaikinaan) on yleensä turvallista.

Uskomuksia:
-Kaneli unessa enteilee uutisia. Jos nainen syö unessaan kanelia, kertoo se seksuaalisesta turhautumisesta. Jos mies syö unessaan kanelia, kielii se suurista unelmista (ehkä liian suurista). Jos saat kanelia lahjaksi, enteilee se menestystä yrityksissäsi.
-Kaneli on Horoskooppimerkki Oinaan onnenkasvi.
-Mukana kannettu kanelitanko ehkäisi puolison uskottomuutta.
-Jos suutelet hautakoristeena olevaa kanelia, voit kylmentää itsesi suurilta tunteilta.
-Jos neitsyt tarjoili itsekkäälle ihmiselle kanelilla höystettyä ruokaa, tämä puhdistui; alkoi epäillä itseään ja ajautui elämää suurempien kysymysten äärelle.

Ei kommentteja: