tiistai 14. toukokuuta 2013

Noki (Fuligo)

Tulisija on ollut kautta aikain paitsi kodin sydän, tietyille ihmisille, ja naisille eritoten, myös sen vahva, maaginen keskus. Tulisijan liekit auttoivat paitsi ruoanlaitossa ja kodin lämmityksessä, myös loitsuissa, jos ja kun niissä poltettiin loitsupapereita tai vaikka halutun hiuksia. Uuniin sekä uunin taakse puolestaan on jemmattu talonväkeä suojaavia amuletteja sun muita talismaaneja. Jos haluttiin vahingoittaa talon väkeä, se tehtiin parhaiten vahingoittamalla talon sydäntä.

Noki (eng. Soot / Chimney Soot) on tulisijan oma tuotos, joten se oli tuhkan tavoin vahva aines, ja niiden käyttö on hyvin samanlaista. Wikipedia määrittelee noen orgaanisten aineiden ja hiilivetyjen palamisesta syntyväksi aineeksi. Noki on erittäin hienojakoista, mustaa, ja hyvin, hyvin suttaavaa, koostuuhan se pääasiassa hiilestä. Nokea saadaan tietenkin tulisijasta, savupiipusta, ja muista vastaavista paikoista missä tulta on pidetty tai mihin liekit ovat lyöneet.

Noki edustaa sekä maan että tulen elementtiä, ja on feminiininen aines. Noessa asuu tulen väki eli voima, syntyyhän nokea jo palamisen aikana. Toisin kuin tuhkan, palamistuotteen, noen katsottiin syntyvän itse tulesta. Noki on yksi perinteisen noituuden aineksista, mutta sitä käytetään lisäksi mm. hoodoon ja romaniväestön taioissa, sekä mustassa-, eli vahingoittavassa magiassa, että valkoisessa-, eli suojelevassa ja hyväntahtoisessa magiassa. Puu-uunien kulta-aikaan nokea oli helppo saada vähän kaikkialta. Savupiipusta otettua nokea pidettiin voimallisimpana, ja sitä käytettiin mm. karkotukseen, kostamiseen ja sitomiseen. Nokea ja tuhkaa on käytetty myös tulevaisuuden tulkintaan. Ennustusmuodon nimi on Spodomantia, ja siinä tulkitaan kuvioita tuhkasta ja noesta.

Vapaan/villiintyneen tulen noki oli erityisen pahaa, ja esim. tulipalopaikkojen noessa asui villin tulen henki. Aina pahempi jos k.o. palo oli vaatinut ihmishenkiä. Tällaisella noella on lietsottu tulipaloja ja muita tuleen liittyviä haavereita. Tulipalotalon noella on saatettu vaikka piirtää sopiva taikamerkki tietyn talon alle tai lattialautoihin (vaikka maton alle) jotta tuli polttaisi merkityn talon. Kuumetauteja ja tulehduksia houkuteltiin syöttämällä tai juottamalla tällaista nokea noiduttavaksi tarkoitetulle henkilölle.

Nokea käytetään myös värinsä vuoksi, ja se soveltuu hyvin maagisten symbolejen piirtelyyn etenkin ulkotiloissa. Nokea on käytetty myös kasvojen naamiointiin, ja esimerkiksi kekri- tai nuuttipukin, tai virpovan pääsiäisnoidan kasvot on voitu noella tuhria "tunnistamattomaksi". Noella ja sianihralla sutattujen jalkapohjien uskottiin kestävän talven pakkaset vaikka virsuissa.
Noki sopii hyvin myös käytettäväksi hautausmaan mullan kanssa, hieman pimeinä aineksina ne täydentävät toisiaan mukavasti. Jätä ainekset kuitenkin sekoittamatta mikäli aikeesi eivät ole niin vakavat.

Sekalaista nokinokille

-Kääntääksesi sinuun langetetun taian takaisin lähettäjälleen piti erään konstin mukaan rasiaan hakea hautausmaan pölyä. Siihen sekoitettiin nokea savupiipusta, ja sitten vielä rikkiä, ja painettiin seokseen yhdeksän neulaa kärjet ylöspäin. Tämä sitten haudattiin taiottavan kotioven alle, jolloin hän saisi itse tuta pahan jota lähtöjään aiheutti.
-Mikäli nainen otti uunistaan nokea ja sirotteli sen haluamasi miehen kotiin, mies lankesi häneen.
-Vaurauden voit viedä talosta ottamalla hieman talon uunista nokea, ja viemällä se omaan uuniisi.
Noella on ansionsa myös suojelevana ja hyvänä aineksena saatiinhan sitä omasta uunista. Mikäli tulisija piti pestä, otettiin siitä ensin hieman nokea talteen. Kun uuni sitten oli puhdas, siroteltiin sinne tätä vanhaa nokea jottei tulisija pilaantuisi ja vauraus säilyisi talossa.
-Trulli saattoi tahria lehmien utareita oman tulisijan noella, jotta maito-onni siirtyisi trullille.
-Varkaat pysyvät loitolla omaisuudestasi, jos täytät lasipurkin noella, ja sekoitat sinne muutamia kolikoita. Säilytä tällaista tölkkiä kotonasi amulettina.

*Nokea on todella vaikea saaa irtoamaan näpeistä, mutta suosittelen huovutettua pesusientä ja palasaippuaa.

Ei kommentteja: