tiistai 3. toukokuuta 2011

Haudutetut Nuudelit Kahdella Tavalla

Annosmäärät yhdelle mutta on helppo tuplata.

(Sienillä, Porkkanalla, Purjolla ja Sellerillä katetut nuudelit. Koristeena kevätsipulia ja pinaattia. Ainekset voi hyvin keittää nuudelien kanssa liemessä)

1 Levy/annospaketti Ramen-, Udon-, tai riisinuudeleita (tms.) per ruokailija

Sopivia aineksia, kuten esim:
Kuivattuja tai tuoreita sieniä
Tofua
Porkkanaa, tms. juureksia
Kesäkurpitsaa
Herneitä tai papuja
Kaalia
Pinaattia, tms. lehtikasviksia
Vesikastanjoita
Levää
Tms. mitä nyt kaapista löytyy.

Koristeluun/pinnalle (valitse pari sopivinta):
Hienonnettua kevät-, tai ruohosipulia
Hienonnettua punapeippiä
Hienonnettua, tuoretta sipulia
Paahdettua sipulia
Suikaloitua tuorekurkkua
Chilikastiketta
Shichimi togarashia
Paahdettuja seesaminsiemeniä tai pähkinöitä
Seesamiöljyä

Kiinalaistyylinen liemiehdotelma:
4-5 dl Vettä tai hyvää kasvislientä
Pari rkl hienonnettua purjoa, kevätsipulia tai ruohosipulia
1 Tähtianis ja/tai pala kanelitankoa
1 rkl Riisiviinietikkaa (tummaa tai tavallista)
1 rkl Fariinisokeria
1 rkl Soijakastiketta
Loraus seesamiöljyä
Suolaa

Japanilaistyylinen liemiehdotelma:
4-5 dl Dashia
2-3 rkl Miriniä
2 rkl Soijakastiketta

Haudutetun Nuudeliannoksen Valmistaminen:
-Valitse nuudeleillesi lisukkeiksi 2-3 pääainesta, ja pidä kasvikset hallitsevana, esim. Porkkana-siitake-seitan, tai Savoijinkaali-pinaatti-tofu. Jos käytät pinaattia, ryöppää se ennen liemeen lisäämistä. Esikäsittele myös tofu tarpeen mukaan, liota kuivattu, tai valuta tuoretofu
-Perkaa ja esikäsittele kasvikset, juurekset ja/tai mukulat tarvittavalla tavalla, ja leikkaa suupaloiksi
-Liota kuivatut ainekset (kuten sienet tai kuivattu tofu) pehmeäksi vedessä, paloittele sopiviksi ja lisää liemeen kiehumaan. Lisäämällä liemen joukkoon tummaa soijaa, saat tummemman sävyistä lientä.

-Laita liemiainekset kattilaan, ja kiehauta. Vähennä lämpöä ja anna liemen poreilla hissukseen.
-Lisää joukkoon kasvikset, sienet, seitan tai tofu, ja keittele kunnes kovat kasvikset (esim. porkkana tai kaali) alkavat pehmetä. Lisää nuudelit, ja hauduttele kunnes nuudelit pehmenevät. Jos käytät tässä levää, lisää se hautumaan loppuvaiheessa. Monet levät saavat kitkerähkön sivumaun jos niitä kypsennetään liikaa tai liian korkeissa lämpötiloissa
-Jos käytät riisi-, tai lasinuudeleita, keitä kasviksia hieman pidempään ennen nuudelien lisäämistä, sillä riisi-, ja lasinuudelit pehmenevät nopeammin kuin perus-vehnänuudelit. Paksuja udon-nuudeleita esim. uskaltaa haudutella vähän pidempäänkin.

-Jos haluat käyttää tuoreita lisukkeita, tms. jotka eivät vaadi kypsennystä, älä tietenkään keitä niitä liemen mukana, vaan lisää lopuksi suikaloituna/hienonnettuna/raasteena/paloina annoksen päälle. Voit näin myös paistaa tuoreen tofun erikseen ja tarjoilla samoin.
-Lopuksi siivilöi nuudelihässäkkä ja tarjoile haluttujen lisukkeiden, kuten hienonnetun kevätsipulin, kizami norin tai seesaminsiementen kera
-Ylijääneen liemen voi hyvin vaikka pakastaa tulevaa käyttöä varten, jolloin kannattaa vain lisätä vähän vettä. Sehän on kuin mestarikastiketta :)

(Tofutikkuja, purjoa ja mustasieniä)

Helppoa Varioida

Erilaisia muunnelmia saat lisäämällä liemeen mausteita jotka sopivat yhteen pääaineksien kanssa. Esim. Tähtianis ja kaneli sopivat seitanille, kuivatuille sienille, tofunnahalle ja puuvillatofulle, tuore inkivääriviipale tai appelsiininkuori tofunnahalle, oumphille ja soijapaloille, ja kevätsipuli ja sitruunankuori tuoreille sienille, oumphille ja silkkitofulle. Lisää chiliä maun mukaan, jos haluat tulisemman annoksen.
Suosittelen myös rohkeasti kokeilemaan aasialaisista kaupoista löytyviä liemikuutioita (kuten Canh Chua tai Tom Yam). Kuution voi korvata myös erilaisilla maustetahnoilla, kuten Panaeng Curry -tahnalla tai Gochujangilla. Ole varovainen, molemmat maustetahnat ovat tulisia.

Tuulahduksia eri keittiöistä saat vaihtelemalla aineksia k.o. maalle sopivammaksi. Kokeile esim:
Thaimaa: Litteät riisinuudelit, tuore chili, korianterinlehdet, tuoreet herkkusienet, kookosmaito, limetti.
Korea: Lasinuudelit, pavunidut, peruna, talvijuurekkaat, siitakesienet, gochujang, gochugaro, kimchi.
Kiina: Vehnänuudelit, kaalit, bambunversot, mustasienet, siitakesienet, hopeakorva, tofu, tofunnahka.
Japani: Udon-nuudelelit, konnyaku, siitakesienet, talvijuurekkaat, tupaskynsikkäät, taro, wakame.
Vietnam: Riisivermicelli, sipuli, mustasienet, kissankorvasieni, pinaatti, palmusokeri, vesikastanja.
 
#Tapa2:

-Voit myös kiehauttaa nuudelit erikseen, omassa vedessään: Huuhtele nuudelit kylmän veden alla, ja annostele kulhoihin. Ainoastaan japanilainen udon kannattaa aina hauduttaa kypsäksi liemessä muiden ainesten kanssa
-Kiehauta sopiva liemi, ja keitä muut ainekset liemessä kypsiksi
-Kaada kulhoihin nuudelien päälle keittoa ja sattumia liemikattilasta, ja koristele annos halutulla tavalla
-Nuudelien keittäminen erikseen sopii erityisesti hauraille nuudelilajaille, kuten lasinuudelilleja ohuelle riisivermicellille. Paksut nuudelit, kuten ja udon ja ramen taas sopivat parhaiten haudutettaviksi liemessä.

*Mikäli käytät kuivattuja aineksia, kuten levää, sieniä tai tofutikkuja, liota ne etukäteen vedessä ja leikkaa halutunkokoisiksi paloiksi. Liotetut ainekset kannattaa lisätä heti alussa liemiainesten joukkoon.
Pähkinät on myös paras, paitsi allergioiden vuoksi, myös parhaan aromin kannalta, tarjoilla aina erikseen; Laita pähkinät tarjolle omasta kipostaan, jolloin jokainen ruokailija voi halutessaan koristella valmiin annoksensa muutamalla pähkinällä. Voit hyvin myös paahtaa pähkinät halutessasi.
Jos käytät tässä kuivattuja siitakesieniä, kannattaa sienten liotusvesi lisätä liemen jatkoksi, sillä se on aromaattista ja maittavaa.

Itse ostan nuudelini isoissa annospakkauksissa, enkä tarkoita tässä niitä valmisnuudeleita, joissa tulee mausteseokset mukana. Maustan ja sävellän nuudelini yleensä kiinalaisittain, aina näppituntumalla, joten annettuja ainesmääriä voi lisätä tai vähentää oman maun mukaan. Ajan oloon opit kyllä maustamaan juuri sinulle maistuvat nuudelit, jotka pesevät kaupan valmismössöt mennen tullen.

Ei kommentteja: