keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Avokado (Persea Americana)

Avokado on kotoisin Väli-Amerikasta, ja tunnetaan myös Avokaadona, sekä Alligaattoripäärynänä (eng. Alligator-pear). Nimensä hedelmä on saanut Espanjan kielestä (aguacate), mihin nimi puolestaan kotiutui Azteekkien sanasta "ahuacuatl" joka tarkoittaa, vapaasti suomennettuna, puussa kasvavia kiveksiä. Puista riippuvia avokadoja katsoessa sanaleikin ymmärtää, sillä avokado kasvaa pareittain pienissä tertuissa, kuten kirsikka, ja on kirsikan tavoin kasvitieteellisesti marja (luumarja) eikä hedelmä. Puhun tässä kuitenkin yleistajuisesti hedelmistä.
Avokado kuuluu Laakeripuiden sukuun, ja sen sukulaisia ovat mm. Kaneli ja Laakeri. Avokado taas on monille tuntemattomampi, outo, rupukuorinen möllykkä, joka monista tuntuu äkkiseltään liian eksoottiselta suomalaiseen makuun.

Avokado on kuitenkin yllättävän vaatimaton, ja kotikeittiössä siksi helppo pilata. Avokadon ajatellaan usein sopivan parhaiten kasvissyöjille, raakaruoan, terveysruoan ystäville, ja sen sellaisille itu-ihmisille. Totta, toki, mutta avokadosta saa monenlaisia herkkuja myös sekasyöjän pöytään. Avokado on ravitseva välipala, ja herkullinen lisä vaikkapa lounassalaatissa. Avokado on hyvin ravitseva hedelmä. Se sisältää mm. C-, B-,K-, ja E-vitamiinia, B9-vitamiinia eli Foolihappoa, Kaliumia, Magnesiumia, Fosforia, Karotenoideja ja Kuitua. Hedelmäksi Avokado on myös huomattavan rasvainen, ja sopiikin mainiosti esimerkiksi salaatteihin, voileivälle, dippeihin, ja sushin täytteeksi.

Liian Kypsä vai Liian Raaka?

Raa'at avokadot ovat tasaisen vihreitä ja tuntuvat puristettaessa kovilta. Avokadoa puristellaan samoin kuin vaikka tomaattia, eli se ei ole voimalaji. Kypsä avokado on tasaisen tummanruskea ja kiinteähkö. Kapea pää tuntuu vähän pehmeältä, hedelmänkannanpää irtoaa helposti sormenpäällä, ja siitä jäävä kuoppa on vaalea tai kellanvihreä. Raa'an avokadon kuoppa on raikkaan vihreä, ja tumma tai harmaa kuoppa taas kertoo avokadon olevan ylikypsä. Sienimäinen pehmeys on myös ylikypsyyden merkki. Kypsä hedelmäliha on kauniin sitruunankeltaista, ja melko tuoksutonta.

Kaupassa myytävät avokadot ovat yleensä vielä kiinteitä ja vihreitä, eli hieman raakoja. Avokado kypsyy huoneenlämmössä muutamassa päivässä, mutta kypsymistä kotioloissa voi nopeuttaa, jos laitat sen esim. omenoiden, sitruunan tai banaanin kanssa samaan pussiin tai vadille. Avokadoja löytää nykyään myös valmiiksi kypsytettyinä, mutta olen huomannut ettei niihin ole aina luottamista, ja "syöntikypsät" hedelmät ovat usein ylikypsiä tai pilaantuneita, joten valitsen mukaani aina ne kovimmat yksilöt. Hedelmän napaa nostamalla voi sitten tarkkailla avokadon kypsymistä kotioloissa. Kyllä, jos hedelmä ei ole vielä kypsä, paina napa vaan takaisin avokadoon :)

Jos käytät avokadoja usein, osta kaupasta mukaasi muutamia, vähän eri kypsyysasteisia avokadoja. Kypsät voit käyttää tietysti heti, mutta anna raakojen hedelmien kypsyä rauhassa huoneenlämmössä. Niin saat päivittäin avokadoja käyttöösi sitä mukaa kun ne kypsyvät. Avokadojen kypsymistä voi hidastaa laittamalla ne jääkaappiin. Jos avokado tuntuu kypsältä, muttet halua heti käyttää sitä, laita se jääkaappiin, mutta käytä se viimeistään seuraavana päivänä.

Avokadon hedelmäliha alkaa banaanin tavoin tummua joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa. Kuten banaani, myös avokado kannattaa pirskottaa sitruunamehulla tummumisen pysäyttämiseksi. Voit myös laittaa kuoritun hedelmälihan kylmään veteen. Kuorittu/avattu Avokado säilyy jääkaapissa pari päivää. Kääräise hedelmä Elmu-kelmuun, tai säilytä tiiviisti suljettavassa rasiassa, sillä avokado voi imeä hajuja jääkaapista (tai toisinpäin). Laita avokadonpuolikas rasiaan kuoriosa ylöspäin, ja kaada rasiaan kylmää vettä niin ettei hedelmäliha altistu ilmalle. Myöhempää käyttöä varten kannattaa aina säilöä se puolikas jossa siemen on yhä kiinni, sillä se edistää avokadon säilymistä. Toisaalta, jos aiot käyttää avokadon toisen puolikkaan myöhemmin ruoanlaittoon, voit säilöä sen samaan rasiaan sipulinpalasten kanssa. Sipulista haihtuvat rikkiyhdisteet estävät tehokkaasti avokadoa tummumasta, mutta kuten sanottu, avokado myös imee itseensä hajua ja makua sipulista.

Avokado on kivesviittauksestaan huolimatta feminiininen, veden elementtiin, äiti- ja rakkaudenjumalattariin yhdistetty kasvi, ja avokadon päärynämäinen muoto onkin yhdistetty myös naisen lantion ja takapuolen kaariin. Avokado lienee tunnetuin maineestaan halujen nostattajana, ja liitetään, kenties kives-viittauksesta johtuen, vahvasti miehiseen seksuaalisuuteen. Sitruunalla ja erilaisilla siemenillä höystetyt Avokadot ovat Etelä- ja Väli-Amerikan alueilla tunnettua lemmenruokaa. Koska ihmiset näkivät hedelmässä sekä kivespussit sekä naisellisen takapuolen, Espanjan katolinen kirkko kielsi Avokadojen käytön liian seksikkäänä ja näin ollen hävyttömänä. Avokado sopii rakkaus- ja kauneustaikoihin, mutta myös terveyteen ja onneen.
Avokadosta on apu myös lemmenkylmennykseen. Erään wanhan konstin mukaan rakastumisesta pääsee, jos annat avokadolle toivottaman rakkautesi nimen (kirjoita se vaikka hedelmän kuoreen), ja hautaat avokadon maahan, kostealle paikalle missä se mätänee nopeasti. Kun avokado mätänee, rakkautesi laimenee.

Lääkinnällisiä ominaisuuksia Avokadolla ei juuri ole, mutta sitä nauttimalla voi saada avun kovaan vatsaan. Avokadopirtelö taas voi lievittää käheytynyttä kurkkua. Avokadon mainitaan myös tasapainottavan miesten hormonitoimintaa.

(Kypsän avokadon kuori irtoaa helposti repimällä)

Avokado sopii mainiosti kotikosmetiikkaan, mistä hedelmä lieneekin meille suomalaisille kaikkein tutuin. Avokadosta käytetään vain hedelmäliha. Kasvonaamiopohjana Avokado on mitä mainioin. Se puhdistaa, ravitsee ja pehmentää kuivaa hipiää. Muussattu avokado sopii hyvin myös partavaahdon korvikkeeksi.
Kasvot voivat vähän vihertää avokadokäsittelyn jälkeen, mutta väri lähtee kyllä pesussa pois.
Rasvoittuvaa iho tasapainottavan naamion saat sekoittamalla 2 rkl sitruunamehua, 1 kananmunanvalkuaisen, ja yhden avokadon muussatun hedelmälihan. Turvonneet silmänaluset rauhoittuvat, kun laitat niille avokadoviipaleet ja annat vaikuttaa parikymmentä minuuttia. Avokadon hedelmälihaa voi hieroa myös ensiavuksi kuiviin käsiin. Tehokkaamman vaikutuksen saadaksesi lisää 1/2 avokadon muussattuun hedelmälihaan pari rkl oliiviöljyä. Avokado sopii hyvin iholle myös kananmunanvalkuaisen, sitruunan, leseiden ja jogurtin kanssa käytettäväksi.
Hauraisiin ja kuiviin hiuksiin voi kokeilla naamioksi avokadon ja majoneesin fifty-fifty -seosta. Hiero hiuksiin, anna vaikuttaa n. parikymmentä minuuttia, huuhtele, ja pese hiukset miedolla shampoolla.
Avokado ja oliiviöljy puolestaan rauhoittavat kuivaa päänahkaa.

Huom: Avokado tulisi aina nauttia tuoreena, mutta kypsentämättä. Kypsennys/kuumennus kehittää hedelmälihassa yhdisteitä, joka saa avokadon maistumaan pilaantuneelta tai muuten vastenmieliseltä. Avokadoa voi kyllä kevyesti lämmittää tai kuumentaa, mutta älä kypsennä/paista sitä. Mikäli kärsit migreenistä, kannattaa välttää avokadoa, sillä hedelmä sisältää Tyramiinia, joka voi edesauttaa migreenin laukeamista.
Avokadon siemen ei ole ihmisille myrkyllinen (ellet ole allergikko tai yliherkkä), mutta se sisältää vaihtelevia määriä haitallisia aineita, ja voi olla vaarallinen lemmikeille. Avokadon siemen sisältää mm. C-, ja E-vitamiinia, fosforia, antioksidantteja ja kuitua, mutta myös paljon tanniinia, eli jos punaviinistä tulee pää kipeäksi, en suosittele myöskään avokadon siemenien syöntiä.. Siemenen katkera maku johtuu myös tanniinista.

Avokadon hedelmäliha sisältää myös persiini -nimistä toksiinia, jonka avulla avokado puolustautuu erilaisia sienitauteja vastaan. Persiini on myös erittäin vaarallista eläimille, joten älä siis syötä avokadoa lemmikillesi. Pienet määrät avokadoa (jos vaikka koirasi ehtii napata lattialle pudonneen avokadokuution,) eivät kuitenkaan välttämättä aiheuta lemmikille oireita, mutta suuret määrät (esim. kokonainen avokado) tai säännöllisesti lemmikille syötetty avokado voivat jo aiheuttaa myrkytyksen. Persiinimyrkytys aiheuttaa pahoinvointia, ripulia, hengitysvaikeuksia, kouristelua ja sydänoireita. Kypsennetyssä avokadossa myrkytysriski on suurempi. Muistutan vielä, että avokadosta voi saada vatsansa kipeäksi myös, jos sen syö liian raakana. Tällöin kysymys ei ole myrkytyksestä tai allergiasta/yliherkkyydestä.
Ihmisille persiini on harvoin vaarallista, allergikkoja ja yliherkkiä tietty lukuunottamatta. Avokadon aiheuttamat yliherkkyysoireet eivät juuri eroa muiden ruoka-aineiden vastaavista, eli ihottumaa, pahoinvointia, vatsakipuja, ripulia, mahdollisia rakkuloita/ärsytystä suun limakalvoille, jne. Mainittakoon, että mikäli olet allerginen pujon siitepölylle, voit saada saada avokadosta ristioireita pujon kukkiessa.

Avokado ei myöskään oikein sovellu pakastettavaksi, vähän samoin kuin maidottomien metsäsienten kohdalla, sillä pakastaminen rikkoo avokadon rakenteen ja tuhoaa raikkaan maun.

Keittiön puolella avokadoa voi kokeilla esim. seuraavissa resepteissä:

Avokado-Caesarsalaatti
Avokado-Deopbap
Avokado-pestopasta
Chirashi-sushi
Quesadillat 

Uskomuksia:
-Avokadounia pidetään yleensä symboliikaltaan seksuaalisina. Mikäli syöt unessa avokadoa, tarkoittaa se saavutusta ja palkintoa kovasta työstä. Pilaantuneet avokadot enteilevät huonoa.
-Jos saat mieheltäsi avokadon, laita sen siemen ruukkuun kasvamaan. Jos siemen itää, ja kasvi menestyy, rakkautenne kestää.
-Kypsän avokadon kuori on tumma, raa'an vihreä. Tämä uskomus on ja ei ole totta. Avokadoja on useita lajikkeita, ja vain Hass-lajikkeen (Persea Americana "Hass") kuori tummuu hedelmän kypsyessä. Nimensä Hass-lajike on saanut kehittäjältään, Rudolph Gustav Hassilta.
-Olen myös pari kertaa törmännyt uskomukseen, jonka mukaan kapsaisiini nostaisi Avokadon persiinipitoisuutta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, eikä Avokadon syöminen esim. tuoreen chilin kanssa tee hedelmästä myrkyllistä.
-Myöskään alkoholin nauttiminen avokadon yhteydessä ei mitenkään lisää persiinimyrkytysriskiä.

Ei kommentteja: