tiistai 30. elokuuta 2011

Värikäs sadonkorjuupyttis

Satokautta on pakko rakastaa :) Mopo meinasi taas kaupan vihannestiskillä karata, ja mukaan tarttuikin tällaisia herkkuja:

4 Keskikokoista perunaa
1 Keskikokoinen nauris
3 Porkkanaa
1/4 Juuriselleriä (n.200g)
2-3 Punajuurta
3 Pientä sipulia
3-5 Valkosipulinkynttä
1 dl Vettä tai kasvislientä
1 tl Paprikajauhetta
1 tl Oreganoa
1 tl Kuivattua timjamia
Suolaa ja pippuria
Öljyä paistamiseen

-Pese, kuori ja kuutioi juurekset. Käsittele punajuuret erikseen sillä niistä irtoaa väriä
-Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Paloittele sipulit, ja hienonna valkosipulinkynnet karkeasti
-Lorauta pannulle öljyä ja lisää puolet valkosipulista. Kuullota hetki
-Lisää pannulle punajuurikuutiot, mausta suolalla ja paista n.15 min, kunnes kuutiot ovat sopivan pehmeitä. Kaada kypsät punajuurikuutiot jollekin lautaselle ja laita sivuun
-Huuhtaise pannu kevyesti
-Lisää pannulle hieman rasvaa ja loput valkosipulista. Lisää rasvaan juuriselleri ja perunakuutiot, kuullota hetki
-Lisää porkkanat ja nauriskuutiot, sekoita hyvin
-Lisää mausteet, paistele (keskilämmöllä) välillä sekoitellen n.10 min. Lisää 1/2 dl vettä tai lientä. Sekoita kevyesti
-Paista taas n.10 min. Jos seos vaikuttaa liian kuivakalta, kaada pannulle loppu neste. Jos taas vetiseltä, paista vähän lisää
-Paista n.10 min, tai kunnes neste on haihtunut, ja kuutiot ovat sopivan pehmeitä eli kypsiä. Tarkista suola, lisää tarvittaessa
-Nosta pannu levyltä, ja kaada joukkoon punajuurikuutiot. Kääntele ne varovasti sekaan, ettei pyttis värjäydy aivan totaalisen punaiseksi :)

*Tarjoile raikkaan salaatin tai paahdetun ruisleivän kera. Juuriselleriä uskaltaa kuoria vähän paksummin kuin nauriita ja porkkanoita. Tämä siksi, että sillä sen pinnassa on usein kovia pahkoja. Ole siis tarkkana ja leikkaa ne pois, tuntuvat nimittäin syödessä ikäviltä ;(
Mikäli sinulla on esikäsiteltyjä metsäsieniä, paista pari-kolme desiä niitä markiksessa tai öljyssä, ja laita sivuun. Lisää sienet pannulle lopuksi, ennen punajuuria.
Voit myös lisätä pyttikseen tuoreyrttejä. Valitse pari-kolme sopivaa lajiketta (esim. Lipstikka, Mäkimeirami, Persilja, Poimulehti, Rakuuna, Ruohosipuli, Salvia, Siankärsämö, Tilli tai Vuohenputki) ja lisää n.ruokalusikallinen kutakin pannulle ennen punajuurten lisäämistä. Nam.

Niksiosiota lainaten; Punajuuritahrat irtovat puisesta leikkuulaudasta, jos puolitat sipulin, ja laitat leikkuupinnat tahroja vasten. Anna tekeytyä muutaman tunnin ajan, ja nosta sipulit pois. Punajuuritahrat ovat imeytyneet sipuleihin.

Ei kommentteja: