maanantai 12. heinäkuuta 2010

Egyptiläinen Hummus

Egyptiläinen hummus on maukas, mutta perinteinen variaatio perus-hummuksesta muinaisten faaraoiden maasta:

250g Keitettyjä kikherneitä
1/2 Sitruunan mehu
2-3 Hienonnettua valkosipulinkynttä
4 rkl Tahini-tahnaa (=seesamitahna)
1 tl Jauhettua kuminaa
Suolaa ja pippuria
n.2 dl Vettä

Lisäksi:
Hyvää Oliiviöljyä
Paprikajauhetta

-Ota sivuun muutamia kokonaisia herneitä
-Laita herneet blenderiin tms. ja lisää 1 dl vettä, sitruunamehu, tahini ja valkosipuli. Aja seos tasaiseksi massaksi, lisää väliin vettä tarvittaessa
-Valmis tahna ei saa olla juoksevan vanukasmaista, vaan ennemminkin puuromaisen sakeaa
-Lopuksi sekoita joukkoon kumina ja mausta seos suolalla ja pippurilla maun mukaan
-Kaada hummus tarjoiluastiaan, tasoita pinta ja paina keskelle tahnaa pieni syvennys
-Sirottele hummuksen reunoille (ei syvennykseen) paprikajauhetta, ja laita syvennykseen alussa sivuun laittamasi, kokonaiset kikherneet. Kaada herneiden päälle oliiviöljyä
-Tarjoa hummus pehmeän leivän, rapeiden keksien tai tuoreiden vihannesten kera.

Kikherneiden keittäminen:

-Liota herneitä yön yli kylmässä vedessä, huuhtele herneet hyvin
-Laita herneet kattilaan ja kaada niille vettä niin että ne peittyvät
-Keitä herneitä miedolla lämmöllä 1-2 tuntia kunnes ne pehmenevät. Siivilöi ja huuhtele kylmällä vedellä.
-Jäähdytä herneet tarvittaessa, käytä halutulla tavalla

*Vastoin yleistä uskomusta, yleisimmin hummus valmistetaan egyptissä härkäpavuista eikä kikherneistä, mutta tämä on tällainen kerrostaloversio :) Kikherne tunnetaan myös nimellä kahviherne (eng. Chickpea), ja se kuuluu hernekasveihin. Kikherne sisältää haitallisia proteiineja, mikä vuoksi se tulisi aina keittää ennen käyttöä. Kikhernettä käytetään mm. intialaisessa keittiössä ja lähi-idän maissa sellaisenaan, tai esim. Falafel-pyöryköiden raaka-aineena. Hummus on mm. Libanonissa, Israelissa ja Syyriassa tunnettu levite/dippi, jota tarjoillaan usein meze-pöydissä lisukkeena leivän, kuten pitan tai rotin, kera.
Jos muuten haluat enemmän arabian keittiöitä mukailevaa (lähi-itä) hummusta, jätä kumina pois reseptistä. Joka maassa on kuitenkin vähän oma versionsa reseptistä. Esim. Jordaniassa tahini voidaan korvata jogurtilla (kokeile soijajogurttia), Palestiinassa hummus koristellaan mintunlehdillä, ja Egyptiläisittäin hummus maustetaan kuminalla. Tähän voit hyvin käyttää myös valmiiksi keitettyjä säilykekikherneitä jotka jouduttavat työtä merkittävästi. Valmiit herneet voi myös muhentaa käsin esim. morttelissa, mutta se vie vähän enemmän aikaa.

Hummuksen voi hyvin valmistaa jääkaappiin odottamaan seuraavana päivään. Hummus on todella hyvää illanistujaisruokaa, sillä sen maku vain paranee huoneenlämmössä. Suosittelen pitaleivän, tms. itämaisen leivän sijaan kokeilemaan myös suomalaisia ruissnacksejä, tai -sipsejä, joko perus-, tai valkosipulimaustettuja. Herkullista :)

Suosittelen lisäksi ottamaan säilykekikherneiden liemen talteen johonkin tiiviisti suljettavaan purkkiin, sillä sitä voi käyttää vegeleivonnassa esim. piirakoiden ja pasteijoiden voiteluun kananmunan tapaan. Liemi säilyy about viikon jääkaapissa. 

Ei kommentteja: