torstai 10. maaliskuuta 2011

Sormustinkukka (Digitalis)

Sormustinkukka on isoäidin puutarhasta tuttu, upea kukkakasvi, joita on monta lajia, vaikkakin tunnetuin lienee juuri monikäyttöisiä myrkkyjä sisältävä Rohtosormustinkukka (D.Purpurea). Sormustinkukka tunnetaan paikoin myös nimellä Koirankinnas, mikä viitannee kasvin englanninkieliseen nimeen (Foxglove).
Etenkin puutarhoihin jalostettuja sormustinkukkia esiintyy monenlaisissa väreissä, ja etenkin vaaleanpunaiset yksilöt voivat muistuttaa hieman rohtopalsamia. Ole kuitenkin tarkkana, sillä kaikki sormustinkukat ovat enemmän tai vähemmän myrkyllisiä.

(Kuva: Wikipedia)

Sormustinkukka on feminiininen, vesielementtiä, lempeä, rakkautta ja viekkautta edustava kasvi. Sormustinkukka on yhdistetty sekä Afroditeen, Venukseen, Inannaan, Kirkeen, Mielikkiin, Adonikseen, Narcissokseen, Apolloon, Siannukseen, Inariin ja Lokiin.
Sormustinkukka kotipuutarhassa suojelee vaalijaansa.
Sormustinkukat myös vahvistavat elementtihenkiä ja helpottavat niiden kutsumista paikalle. Puutarha voi siis olla loistava paikka erilaisille rituaaleille, etenkin kukkien kukoistaessa :)

"Noitayrttinä" sormustinkukkaa on käytetty kaikenlaisiin lennättäviin voiteisiin juuri sydänlihakseen vaikuttavien aineidensa takia, sillä se voimisti putoamisen tunnetta jolloin noita saattoi tuntea syöksyvänsä ilman halki. Älä kuitenkaan kokeile moista kotona.

(D.Purpurea. Kuva: Wikipedia)

Monista muista "Wanhoista noitayrteistä" poiketen Sormustinkukalla ei ole kollegoidensa kolkkoa tai pelottavaa mainetta, vaan se on raikas ja valoisa ilmestys.
Sormustinkukka on kaunis katsella, se huokuu rauhallista, seesteistä ilmapiiriä, ja maadoittaakin tehokkaasti pihapiirin hälyn ja hulinan huojuessaan puutarhassa.
Sormustinkukka on parivuotinen kasvi, joka kukkii vain joka toinen vuosi. Mikäli siis haluat puutarhaasi joka vuosi kauniita kukkaterttuja, istuta sormustinkukat joka toinen vuosi.

Sormustinkukkaa, lähinnä sen lehtiä, on käytetty alunperin ulkoisesti erilaisten haavaumien ja paiseiden hoitoon, mm. Mustan Surman aikana, sekä sisäisesti vesipöhöön. Myöhemmin, 1700-luvulla, sormustinkukka tuli tutuksi sydänlääkkeenä (rohdosnimellä Digitalis), sen sisältämien myrkkyjen (glykosidit) vuoksi, joka tutkitusti mm. alentaa verenpainetta ja helpottaa rytmihäiriöitä. Digitalis on kuitenkin väärin käytettynä tappavaa, ja sormustinkukan tehoaineita valmistetaankin nykyään synteettisesti sillä kasviaines on myrkkyineen liian vaihtelevaa.

(D.Purpurean valkoinen värimuunnos.)

Huom: Koko kasvi on myrkyllinen, eikä siksi sovellu kotiapteekkiin. Sormustinkukkamyrkytyksen oireet voivat alkaa vasta usean tunnin kuluttua myrkyille altistumisen jälkeen. Oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, ripuli, lihasten mahdollinen kouristelu (spasmit) ja nykiminen, ongelmat värinäön kanssa, suonenvedot, vapina, heikotus, kordinaatiokyvyn heikentyminen/tasapainohäiriöt, hidastunut pulssi/verenpaineen lasku, päänsärky, ja rytmihäiriöt, jotka lopulta johtavat sydänlihaksen halvaantumiseen ja kuolemaan.
Pölyttävät kukat tulisi jättää rauhaan sillä sormustinkukan siitepöly on myös myrkyllistä, ja suora siitepölyaltistuma voi aiheuttaa myrkytyksen vaikka tämä onkin harvinaista (tarkoittaa lähinnä, että kukkia on haisteltava läheltä).
Ellet siis satu olemaan yliherkkä tai allergikko, sormustinkukan myrkyt ovat harvoin niin vahvoja, että myrkytyksen saisi pelkästään kasvinosia koskettamalla ja/tai kaivamalla hampaita sen jälkeen samalla sormella. Sormustinkukkamyrkytys viittaa siis yleensä siihen että kasvinosia on nielty.

Uskomuksia:
-Keijukaiset viihtyvät Sormustinkukkien lähellä.
-Sormustinkukasta kerätty kaste oli voimakasta, sillä se toi kauneutta, ja sitä saatettiin lisätä aina pari tippaa kasvojenpesuveteen.
-Astrologisesti Sormustinkukka on Vesimiehen onnenkukka.

Ei kommentteja: