torstai 17. helmikuuta 2011

Baklava

Rapsakkaa, makeaa, tahmeaa ja pähkinäistä.. mikä se on:

4-500g (paketillinen/rulla) Filo-taikinaa
150g Hyvin pehmeää margariinia
5 dl Erilaisia manteleita ja pähkinöitä
1 rkl Jauhettua kanelia tai kardemummaa

Makusiirappi:
3 dl Sokeria
2 1/2 dl Vettä
n. 1/2 dl Agavesiirappia
2 rkl Tuoretta sitruunamehua
1/4 tl Jauhettua neilikkaa
1 rkl Ruusuvettä

-Mittaa sokeri, vesi ja siirappi kattilaan, sekoittele miedolla lämmöllä kunnes seos on tasaista ja ainekset liuenneet. Lisää sitruunamehu ja neilikka, ja hauduta välillä sekoitellen n. 10 minuuttia kunnes seos sakenee, ja saa vähän väriä.
-Nosta kattila levyltä, lisää ruusuvesi, sekoita hyvin, ja anna jäähtyä hissukseen.

Lisäksi:
Puhdas keittiöpyyhe
Sumutuspullo

-Rouhi pähkinät karkeaksi morttelilla tai blenderissä. Mikäli käytät kokonaisia mausteita, jauha ne morttelissa (ja purista sitruuna).
-Kuumenna paistinpannu ilman rasvaa, ja paahda sillä pähkinärouhetta kunnes se alkaa tuoksua ja saa hieman väriä.
-Laita valmis, paahdettu rouhe kulhoon odottamaan ja sekoita kaneli tai kardemumma kuumaan pähkinärouheeseen.
-Kastele pyyheliina tms. kylmällä vedellä, ja purista kuivaksi. laita sivuun taikinan viereen.
-Laita uuni lämpeämään 175'C asteeseen
-Avaa Filorulla varovasti. Avaa taikinapakka (n.12 lehteä) ja leikkaa levyt keskeltä kahtia, että saat kaksi pinoa taikinaa (n.2x12 kpl). Nosta toinen pino varovasti toisen päälle (Taikinalevyjen puolikkaat ovat siis ohjeessa nyt pelkkiä taikinalevyjä).
Pidä kostea pyyhe käsillä, ja peitä taikinalevyt pyyhkeellä jos teet välillä muuta, etteivät ne kuivu. Voit myös sumuttaa taikinalevyjä kevyesti kuivumisen estämiseksi työskennellessäsi
-Voitele standardi (siis n.puolikkaan filoarkin kokoinen) uunivuoka markiksella, ja laita vuokaan taikinalevy. Taita kulmat tai reunat sisään tarvittaessa Voitele ohuelti markiksella. Laita päälle toinen levy, voitele, jne. Kerrostele näin ensin 6 levyä taikinaa.
-Voitele taas päällimmäinen levy markiksella, ja sirottele päälle 1/3 pähkinärouheseoksesta.
-Laita päälle taas taikinalevy, voitele, jne. kerrostele näin taas 6 levyä taikinaa.
-Voitele päällimmäinen levy, ja sirottele päälle puolet jäljellä olevasta pähkinärouheseoksesta.
-Toista taas kuuden taikinalevyn kerrostelu, ja voitele markiksella, lisää loput pähkinärouheseoksesta.
-Kerrostele loput taikinalevyt vuokaan markiksella voidellen, ja voitele päällimmäiseksi jäävä levy markiksella.
-Leikkaa terävällä veitsellä pari ylintä kerrosta ristikkoruuduiksi (Huom: samalla mallilla leikkaat sitten valmiin baklavan myöhemmin), ja paista 25 min.
-Vähennä uunin lämpötilaa 150'C asteeseen, ja paista vielä 35 min.
-Nosta baklava uunista, ja leikkaa ristikkoruudut pohjaan asti. Kaada siirappi baklavan päälle (tasaisesti joka kohtaan), kääräise jäähtynyt vuoka muovipussiin ja jäähdytä jääkaapissa tai parvekkeella 2-3 tuntia. Mielestäni baklava on silti parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä ;)

*Käytä ohjeeseen siis käsittelemättömiä (suolaamattomia, paahtamattomia) pähkinöitä, ja pähkinänsydämiä, kuori siis esim. saksanpähkinät tarvittaessa.
Käsittele ohutta filotaikinaa varovasti, ja pidä se kosteana, sillä kuivuessaan se repeilee ja lohkeilee helpommin.
Mikäli baklava tuntuu turhan kuivalta leikatessa, sumuta vähän vettä levyjen päälle ennen kuin kaadat siirapin. Ruusuvettä ei myöskään tarvitse lisätä siirappiin, vaan sen voi pirskotella baklavalle ennen siirapilla peittämistä.
Baklava tunnetaan nykyisin sekä Kreikassa että Itäisen Euroopan maissa, mutta on alkujaan todennäköisesti turkkilainen herkku, jolla on uskottu olevan myös lempeä nostattavia ominaisuuksia. Miesten baklava höystettiinkin tästä syystä kanelilla ja naisten kardemummalla. Noidan kyökissä valmistui illanistujaisiin tällainen unisex-baklava, sillä laitoin joukkoon sekä kanelia että kardemummaa ;)

Ei kommentteja: