perjantai 3. joulukuuta 2010

Roti

Roti on intialainen kohotusaineeton taikina, josta useimmat paikalliset leivät, kuten paratha ja poori, valmistetaan. Taikina paistetaan usein öljyssä, mutta sen voi paistaa myös kuumalla paistolevyllä tai pannulla,jolloin tulos on pelkistetympi, "roti". Tämä on todella helppo, edullinen ja nopea valmistettava vaikka riisin ja kastikkeen seuraksi.

n.3 dl Vehnäjauhoja
Ripaus suolaa
Vajaan desi haaleaa vettä

-Lisää suola veteen, ja lisää jauhoja kunnes saat kiinteän, pehmeän taikinan.
-Jaa taikina n. golfpallon kokoisiksi paloiksi, ja kaulitse mahdollisimman ohuiksi levyiksi.
Perinteisesti leivät kaulitaan pyöreiksi, mutta niitä on hankalampi tehdä. Sitäpaitsi, hieman epäsymmetriset leivät ovat mielestäni hauskan näköisiä :)
Käytä tarvittaessa kaulitsemisessa jauhoja apuna.
-Kuumenna laakea paistinpannu ilman rasvaa, ja paista (pannun koosta riippuen) 1-2 leipää kerrallaan. Käännä leivät kerran paistamisen aikana. Roti kypsyy nopeasti, joten ole tarkkana etteivät leivät pääse palamaan.
-Nostele valmiit leivät sivuun vaikka leivinliinan tai talouspaperin päälle, kun paistat loput. Leipien päälle käännetty leivinliina pitää leivät lämpiminä.

*Intiassa leipä usein kypsennetään erillisellä paistolevy-alustalla, mutta näin suomalaisittain esim. muurikkapannu on oivallinen ratkaisu. Itse olen käyttänyt ihan tavallista paistinpannua.
Roti on parasta lämpimänä, kuten mikä leipä tahansa. Koko taikinaa ei ole välttämätöntä leipoa heti, voit kieräyttää ylimääräiset taikinapallot kevyesti jauhoissa, ja laittaa ne pakaste- tms. rasiassa jääkaappiin. Taikina säilyy käyttökelpoisena pari päivää, eikä jääkaappikylmää taikinaa tarvitse erikseen leipomista varten lämmittää.

Ei kommentteja: