maanantai 13. joulukuuta 2010

Inkivääri (Zingiber Officinale)

Esitelläänpäs taas vähän kaukoidän eksotiikkaa:
Inkivääri on kaunis, pitkänhuiskea ruohokasvi, jonka moni tunnistaa pääasiassa sen juuresta, josta saadaan aromaattista, tuoksuvaa maustetta joka on monille tuttu etenkin joulun alla. Inkiväärin juurakkoa käytetään myös tuoreena, ja etenkin flunssarohtona se on ehdoton (ellet ole allergikko). Muita kasvinosia ei juuri käytetä.
Kuivattu, jauhettu inkiväärijuuri on ollut aikoinaan kallis mauste johon vain rikkailla on ollut varaa. Nykyään inkivääriä saa molemmissa muodoissaan useimmista lähikaupoista.

(Kuva: Wikipedia)

Inkivääri on maskuliininen, tulielementtiin liitetty kasvi, joka kuvastaa vahvuuksia, voittoa, terveyttä ja miehistä seksuaalisuutta. Monissa kulttuureissa esimerkiksi hääaterialla miehille on syötetty inkivääripitoisia ruokia jotta heidän mieskuntonsa pysyisi yllä niin hääyönä kuin avioliitossa, ja että parin lapsista tulisi pontevia ja vahvoja (poikia).
Magiassa, ja monissa noitaryhmissä inkivääriä taas pidetään naisellisena, vettä ja tulta edustavana kasvina, jonka juuri on liitetty myös hedelmällisyyteen, vaurauteen ja onneen. Maagissa tarkoituksissa toimii parhaiten tuore inkivääri.
Inkivääri on pyhitetty monille aasialaisille ja egyptiläisille kansoille, jumalolennoille, mystikoille, kaunosieluille ja sotureille.

Monikäyttöinen inkivääri tunnetaan myös lemmenrohtona/lemmenruokana, jota toiveikkaat naiset ovat syöttäneet halutulle jos jonkinlaisessa muodossa. Inkivääri myös nosti naisen väen, energian, jotta haluttu mies huomaisi ja valitsisi lukuisten ihailijoiden joukosta juuri hänet.
Inkiväärin juurta on käytetty alrunanjuuren tavoin taioissa ja amulettina, sillä sen voi nähdä omaavan ihmismäisiä muotoja.
Loitsija voi vahvistaa taikansa tehoa syömällä hieman tuoretta inkivääriä ennen loitsua.
Tuoreen inkiväärin on voimakkaan tuoksunsa ansiosta arveltu valkosipulin tavoin karkottavan pahoja henkiä, ja monien mielestä inkivääri tuoksuu valkosipulia paremmalta. Inkivääriä onkin valkosipulin asemasta, pääosin Aasiassa, ripustettu synnyttävien naisten huoneisiin suojelemaan äitiä ja lasta.
Sairauksia inkiväärillä on hoidettu laittamalla juuri kipeän paikan päälle, ja visualoimalla tauti juureen, jonka jälkeen juuri on haudattu maahan tai poltettu avotulella.
Kiinassa inkivääri liitetään myös kuolleisiin (kuten useimmat henkiaspektin kasvit), ja henkien kanssa kommunikoivat saattoivat vahvistaa kykyjään inkivääriä popsimalla. Inkivääri on ollut myös "Vainajien ruokaa", jota on jätetty haudoille ainakin juhlapäivinä.

Leivän ja suolan sijaan tupaantuliaisiksi voi antaa kauniiseen liinaan käärityn, mahdollisimman paksun ja eheän inkiväärijuuren, sillä sen sanotaan houkuttelevan vaurautta. Tällainen juuri voi lähteä myös itämään (erittäin suotuisa ja hedelmällinen enne), ja sen voi istuttaa ruukkuun kasvamaan:
-Huoneenlämmössä valoisalla paikalla säilytetty juuri voi alkaa kasvattamaan selkeitä, sipulinmuotoisia versoja kuin itsestään. Täytä iso ruukku tiiviisti hyvällä kukkamullalla ja kaiva keskelle pieni kuoppa.
-Laita juuri kuoppaan, niin että silmut jäävät pinnalle, ja peitä juurta hieman mullalla. kastele kevyesti, ja hanki kaiken varalta pitkä kukkakeppi.
Inkiväärikasvi menestyy hyvin huoneenlämmössä, mutta vaatii tasaisen kosteahkon, ravinteikkaan mullan ja valoa. Satoa koti-inkivääri tuskin tuottaa, mutta se tekee kauniin, kämmekän kukintoa muistuttavan kukan, ja lisäksi koko kasvi tuoksuu raikkaalta.

Kulinaarisesti inkivääriä on suomessa perinteisesti käytetty jauhetussa muodossaan, lähinnä leivonnaisiin, ja erilaisten kahvi-, kaakao- ja teejuomien, säilykkeiden, ja makeisten mausteena. Nykyaikana, eri kansojen ja kulttuurien kohdatessa, monien itämaisten keittiöiden tapa käyttää ruoanlaittoon tuoretta inkiväärinjuurta on tarttunut myös meidän suomalaisten kotikeittiöihin.
Japanilaisesta keittiöstä tutun wasabi-tahnan, jota on tapana nauttia eri ruokalajejen/suupalojen välissä jotta makunystyrät puhdistuisivat, voi korvata esim. hillotulla tai säilötyllä inkiväärillä (Gari), sillä sen tujakka maku puhdistaa suun yhtä lailla seuraavaa lajia verten.

Inkiväärillä on monia terveysvaikutuksia, joiden ansiosta se soveltuu mitä parhaiten myös kotiapteekkiin :)
Inkivääri on terveellinen kasvi. Vaikka Inkiväärissä on aika vähän vitamiineja, se on rikas hivenaineista. Inkivääri sisältää mm. Magnesiumia, Fosforia, Kalsiumia, Natriumia, sekä myös todella paljon Kaliumia. Inkivääri on monikäyttöinen, ja, kuten jo mainitsin, ja kylmetysoireiden ja flunssan hoidossa inkiväärinjuuri on yksi parhaista; Se lämmittää ja puhdistaa kehoa, avaa hengitysteitä, lievittää kurkun karheutta ja auttaa pahoinvointiin.
Tuoretta inkiväärinjuurta kannattaa viipaloida teekupin pohjalle, ja kaataa päälle kuumaa vettä ja makeuttaa hunajalla. Inkiväärin tehon voi yhdistää myös vaikkapa kamomillateehen. Mikäli kärsit sitkeästä limasta, sekoita pari ruokalusikallista inkiväärimehua porkkanamehuun (Inkiväärimehua voidaan valmistaa kuten kookosmaitoa; Kiedo inkiväärinjuuriraastetta harsokankaaseen ja väännä kangasta ).
Inkivääriteetä voi kokeilla myös reumaattisiin kipuihin, migreeniin, ja naistenvaivoihin. Samoin juuren eteeristä öljyä (eteeristä öljyä on paras käyttää vain ulkoisesti).

Inkiväärihauduke/-tee:

Muutaman sentin pala tuoretta inkiväärinjuurta
Kylmää vettä
Hunajaa tai Agavesiirappia makeutukseksi

-Huuhtele juuri hyvin
-Kaada kattilaan sopiva määrä vettä, ja laita vesi kiehumaan
-Veden kiehumista odotellessa, viipaloi inkiväärin juuri teekupin pohjalle
-Kun vesi alkaa kiehua, kaada vesi teekuppiin, inkiväärin päälle
-Peitä kuppi tassilla, tms. kannella ja anna tekeytyä n.10 min
-Makeuta halutessasi hunajalla tai agavella, ja tee on valmis nautittavaksi

*Sopiva määrä inkivääriä on n.1/2 dl inkivääriä 2 1/2 dl:n vettä. Inkiväärinpaloja ei siis tarvitse kalastella kupista erikseen, mutta jos ne kamalasti häiritsevät, ei niiden poistamisesta ole haittaakaan.
Jos et ole makean ystävä, teen voi nauttia myös ilman makeutusta. Voit myös tiristää vähän tuoretta sitruunamehua juomaasi maun piristykseksi ja lisävitamiiniksi ;)

Inkivääri on stimuloiva kasvi, joka vaikuttaa sydämeen ja hermostoon. Inkivääristä eroteltuja aineita käytetään myös verenpainelääkkeissä, mm. tasoittamaan verenpainetta. Inkivääri lisää sydämen lyöntitiheyttä, saa veren kiertämään ja nostaa verenpainetta, joten esim. alipainoon tai anemiaan liittyvästä alhaisesta verenpaineesta kärsivät voivat kokeilla lisätä inkivääriä ruokiinsa. Inkivääri on myös diureetti, eli se poistaa nestettä elimistöstä, ja sopii myös ylipainon aiheuttaman korkean verenpaineen hoitoon. Kuitenkin, tuore inkivääri yhdistettynä esim. hyötyliikuntaan voi auttaa saamaan verenpaineen normaalilukemiin. Maustekäyttö on kuitenkin hyvä aina pitää kohtuuden rajoissa (lue loppuun).
Inkiväärin sisältämät karvasaineet edistävät ruoansulatusta ja tuore inkivääri puhdistaa elimistöä tehokkaasti, joten se on hyväksi esim. maksalle ja munuaisille. Inkivääri vahvistaa näitä elimiä ja auttaa niiitä puhdistumaan.
Kuumeeseen ja vilustumiseen wanha kansa suositteli sekoittamaan vajaan teelusikallisen inkiväärijauhetta kuumaan maitoon. Seoksen voi makeuttaa esim. hunajalla ennen juomista. Ohjeen maidon voi korvata myös sopivalla kasvimaidolla :)
Matkapahoinvointiin, (samoin kuin jännitykseen) suositellaan myös inkiväärijauheesta haudutettua juomaa, tai hillottujen inkiväärinpalasten ja/tai inkiväärimakeisten imeskelyä matkan aikana.

Inkivääri sopii myös kylpyihin, potpurreihin, ja aromaterapiaan. Inkiväärin eteerinen öljy rauhoittaa stressin keskellä, parantaa keskittymiskykyä, tuo rohkeutta ja itseluottamusta (myös agressioita), virkistää mieltä ja vahvistaa henkisiä kykyjä. Sen kerrotaan myös nostavan mielialaa, laannuttavan päänsärkyä, auttavan naisten seksuaaliseen kylmyyteen ja kohottavan miesten seksuaalista halua..
Öljyn polttaminen lampussa sitäpaitsi rauhoittaa, ja voi laannuttaa päänsärkyä. Sen kerrotaan auttavan myös naisten seksuaaliseen kylmyyteen.
Esim. oliiviöljyyn sekoitettuna laimennoksena eteeristä inkivääriöljyä voi käyttää voiteena nivelkipuihin sekä päänahan hilseilyyn. Molempia vaivoja ajatellen öljyyn voi säilöä muutamia kuorittuja ja paloiteltuja inkiväärinjuuria (voit myös raastaa inkiväärin öljyyn). Vain öljy käytetään nivelkipuihin (voit käyttää ylijääneet inkiväärinpalat vaikka ruoanlaittoon). Tällainen öljy säilyy huoneenlämmössä sen pari viikkoa käyttökelpoisena, sillä tuore inkiväärijuuri ei muidenkaan kosteiden aineiden tavoin vaikuta suotuisasti öljyn säilyvyyteen.
Niveliä voi hoitaa myös tuoreesta, viipaloidusta juuresta tehdyllä hauteella; Paloittele tai raasta pala tuoretta inkiväärinjuurta, ja kääri palat/raaste liinaan, dippaa käärö kuumaan veteen, ja laita kipeän kohdan päälle.
Inkivääristä puristettua mehua kannattaa kokeilla myös syylien hoitoon; Pari tippaa mehua tiristetään poistettavaan syylään aamulla herätessä ja illalla nukkumaan mennessä.

Inkiväärin juuri on hyvin kuituinen. Kun raastat inkiväärinjuurta, pehmeät osat raastuvat helposti ja ne käytetään ruokaan tai rohtoihin, mutta sormiin jäävän, karhean puumaisen sälän voi heittää biojätteeseen tai kompostiin. Sen voi käyttää myös kuivan ja hilseilevän ihon kuorintaan, muista vimeistellä tulos hieromalla ihoon suojaavaa rasvaa tai öljyä.

Huom: Äläkä käytä inkivääriä mikäli olet yliherkkä tai allerginen. Inkivääri voi aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä ja pahentaa sydänsairauksia, minkä vuoksi päivittäinen, liiallinen inkiväärinkäyttö (yli 5 g päivässä,) voi kohottaa verenpainetta vaarallisiin lukemiin. Inkiväärin vaikutusta verenpaineeseen ja muihin sairauksiin tutkitaan edelleen, mutta sen päivittäistä käyttöä ei suositella henkilöille, jotka kärsivät korkeasta verenpaineesta, eikä ihmisille, joiden alhaiseen verenpaineeseen liittyy nestevajetta.
Tuore inkivääri voi suurina annoksina myös aiheuttaa hermostollisia häiriöitä, ärsyttää elimistöä ja vatsan limakalvoja, ja aiheuttaa jopa vatsahaavan. Tavallinen maustekäyttö on kuitenkin yleensä ihan turvallista. Inkivääriä ei myöskään suositella käytettyväksi raskauden tai imetyksen aikana, sillä inkivääri sisältää ainesosia, jotka voivat vahingoittaa sikiötä. Imetettäessä lapsi saa maidon mukana inkivääriaineita, mikä voi vaikuttaa inkivääriyliherkkyyden tai -allergian puhkeamiseen. Inkivääri ohentaa verta, eikä sovi sydän-, verenohennus-, veren hyytymisenesto-, tai diabeteslääkkeiden käytön yhteydessä. Älä myöskään käytä inkivääriä mikäli sinulla on sappivaivoja. Keskustele siis asiasta tarvittaessa lääkärisi kanssa.
Yliherkkien tulisi tietenkin välttää jopa kosketusta kasvin kanssa, sillä se voi aiheuttaa iho-oireita.

Seuraavat reseptit sisältävät tuoretta inkivääriä:

Hiyashi Shuka
Höyrytetyt Kasvikset Inkivääri-Etikkakastikkeessa
Kikhernekeitto
Tarkari
Vihreä Canh Cua

Uskomuksia:
-Lompakossa kannettu inkiväärinjuuri houkuttelee rahaa.
-Inkivääri herättää uinuvan pedon. Lemmenlääkkeenä myös vuoteessa..
-Inkiväärin juuri unessa kehottaa panostamaan uusiin projekteihin, kasvuun ja kehitykseen.
-Pureskele inkivääriä hammassärkyyn, ja sylkäise se sitten nenäliinaan. Pidä nenäliinaa housuntaskussasi kolme päivää, ja hammasärky katoaa.

Ei kommentteja: