maanantai 2. elokuuta 2010

Kermainen leipäkastike

Tämä on hieman keskiaikaistyyliin leivällä sakeutettu, maukas kastike joka sopii lisukkeeksi vähän kaikenlaisiin lämpimiin ruokiin; kasvis-, soija-, tai tofupihville, riisille, perunoille..

Tarvitaan:
2 Kuivaa viipaletta vaaleaa leipää (esim. paahtoleipää)
n.3 rkl Markista tai Öljyä
n.3 dl Kasvislientä
2 dl Kasvikermaa
Suolaa ja pippuria
(Mieluisia yrttimausteita, esim. Timjamia ja/tai meiramia)

-Murenna leipäpalat mahdollisimman pieniksi muruiksi. Jos käytät tuoretta leipää, kuivata palat ensin uunissa (100'C n.20 min)
-Sulata markis tai kuumenna öljy pannulla ja lisää leivänmurut. Sekoita hyvin, kaada liemi pannulle.
-Keitä miedolla lämmöllä kunnes seos alkaa poreilla. Lisää kerma (ja yrtit).
-Keitä vielä n. 10 min. koko ajan sekoitellen, kunnes seos on sopivan paksuista. Ohenna tarvittaessa kermalla tai vedellä
-Tarkista suola, mausta

*Kastike on maukasta sellaisenaan vaikka riisin tai perunoiden kera, ja tämän voi helposti laittaa vaikka pannulla jossa paistoit juuri kasvikset, tai pihvisi. Näin saat myös pääruoan aromeita mukaan.
Kastike on siis helppo maustaa sopivaksi vaikka tuoreilla tai kuivatuilla yrteillä ja maustekastikkeilla. Lisää tuoreyrttejä, kuten valkosipulia, tomaattipyreetä tai sitruunamehua, jos tarjoat tämän kasvisten tai tofun kera, tai currya tai sinappia jos tarjoat tämän kanamaisen seitanin kanssa. Kastikkeeseen voi myös hyvin lisätä vaikka paistettuja sieniä, paistettua sipulia, höyrytettyä broccolia tai kukkakaalia, kikherneitä, tai juustokeraastetta. Kuvan kastike on maustettu pippurisekoituksella ja teelusikallisella kuivattua timjamia.

Ei kommentteja: