perjantai 14. elokuuta 2009

Misoshiru

Misoshiru eli misokeitto on perinteinen, japanilainen keitto, jota nautitaan päivittäin eri muodoissa. Misokeitto on helppo valmistaa mieleisekseen "täytteitä" vaihtelemalla. Ohjeesta tulee kaksi annosta, mutta määrät on helppo puolittaa tai tuplata:

4 dl Dashia, Hoshi-dashia, tai hyvää kasvislientä.
1 rkl Misotahnaa
1-4 Sopivaa täytettä (lue eteenpäin)
(Suolaa ja pippuria)

(Kuvan misokeitossa sieniä, tofua ja pinaattia)

Täyte-ehdotelmia:

Kuivatut, tuoreet, tai säilötyt sienet
Taro
Peruna
Porkkana
Retikka
Vesikastanja
Bambunversot
Munakoiso
Kurpitsa
Pinaatti
Kaalit
Herneet
Pavut
Pavunidut
Sipuli
Purjo
Levät
Tofu
Seitan
Oumph
Jne.

Keiton valmistus:

-Esivalmistele valitsemasi täytteet sopivilla tavoilla, esim. kuori ja perkaa juurekset tai mukulat, liota kuivatut sienet, sulata pakasteet, ryöppää pinaatti, grillaa kasvikset halutessasi, yms. Jos valitset keittoosi kuivattuja sieniä (esim. siitake), voit hyvin käyttää sienten liotusveden keitossa (Voit käyttää tähän myös dashissa mahdollisesti käyttämäsi sienet)
-Leikkaa (viipaloi, kuutioi, suikaloi, paloittele) valitsemasi ainekset sopiviksi suupaloiksi
-Kuumenna liemi kattilassa, ja ota n. 1/2 dl sivuun, ja anna vähän jäähtyä. Sekoita siihen misotahna (ole tarkkana, ettei jää paakkuja), ja laita sivuun:

(Misoliemi kipossa)

-Mausta keittolientä halutessasi suolalla ja/tai pippurilla
-Laita pidempää kypsennysaikaa vaativat ainekset, kuten juurekset tai mukulat ensin kattilaan kiehumaan, ja keittele miedolla lämmöllä muutama minuutti, kunnes ne ovat sopivan kypsiä
-Lisää nopeimmin kypsyvät ainekset (kuten tuoreet sienet, silkkitofu tai pinaatti) kattilaan vasta lopuksi, ja keitä tarvittaessa vielä minuutti-pari, vähän aineksesta riippuen
-Kaikkia aineksia ei välttämättä tarvitse kypsentää ollenkaan (kuten esigrillatut vihannekset tai paistettu tofu), vaan riittää, että lisää ne keittoon lopuksi ja antaa niiden vain lämmetä
-Lopuksi, nosta kattila liedeltä, ja lisää misoliemi hyvin sekoittaen. Ole tarkkana, ettet keitä misoa, tai se saa kitkerän sivumaun.

*Tarjoile keiton lisukkeena keitettyä riisiä, ja pikkelöityjä/säilöttyjä vihanneksia. Voit koristella keiton halutessasi hienonnetulla ruoho-, tai kevätsipulilla, vihanneskrassilla, kizami norilla, tai ripauksella shichimi togarashia, valitsemiesi täytteiden makupaletin mukaan, tietenkin.
Voit laittaa keittoosi myös valmiiksi kypsennettyjä aineksia, kuten paistettua tofua tai grillattuja vihanneksia. Lisää ne tuolloin keittoon viimeisenä, niin, että ne vain lämpeävät keitossa.
Aromikkaampaa keittoa saat, jos maustat liemen kevyesti esim. valkosipulilla, mirinillä ja/tai chilillä.

Ei kommentteja: