perjantai 30. huhtikuuta 2010

Toukojuhla ja Valpuri

Kun kevät lähestyy loppuaan, ja kesä antaa kuulua itsestään, juhlitaan, ryhmästä riippuen, Valpuria, Vappua, Beltanea, Helaa. Viimeisen Kevätkuukauden; Toukokuun, ensimmäisessä päivässä risteytyvät Kynttilänpäivän tavoin erilaiset juhlat, sekä uskonnolliset että kansanomaiset. Nykyään Vappu tunnetaan ehkä parhaiten Suomalaisen Työn Päivänä eli Työläisten juhlana, jota onkin suomessa liputettu vuodesta 1979. lähtien. Päivä on myös yleinen vapaapäivä. Vanhemmalta merkitykseltään Toukokuun ensimmäinen tunnetaan Hedelmällisyyden ja Avioliiton päivänä, mutta sillä on myös negatiivisempi puoli niin Työkiellon (kirkkojäänne) kuin Valehtelijain päivänä.

Myös ylioppilaat ja teekkarit juhlivat Vappua, ja valkoinen ylioppilaspäähine eli valkolakki, onkin yksi tunnetuimpia Vapun symboleja. Ylioppilasvappu on lähtöjään Ruotsista saapunut perinne; Kukanpäivä (Floora) 13.5 oli kokous- ja juhlapäivä kaikille kiltalaisille, poliittisille radikaaleille ja ammattitoiminnalle. Ylioppilaat ottivat vastaan hilpeän kevätjuhlan joka myöhemmin vakiintui Toukokuun alkuun ja Vappuun.
Vappu nimenä on tunnettu keskiajalta lähtien, ja tulee kristillisen kirkon puolelta; Wanha pakanajuhla muutettiin Valburg-nimisen pyhimyksen muistopäiväksi, joka oli kirkollinen juhlapyhä ainakin vuoteen 1774 saakka.

Hela ja Valpuri

Ennen muinoin Suomessa on vietetty Toukokuun alussa Hela-nimistä keväänsaapumisen juhlaa, jolloin laulettiin, tanssittiin, ja juotiin olutta ja simaa. Perinteisiin kuului Helavalkeiden; kokkojen polttaminen ja kaikenlainen metelöinti, etenkin kellojen ja tiukujen kilistely, pahojen henkien ja noitien karkottamiseksi. Myös Ukon Vakkojen (=maljat Ukko ylijumalan kunniaksi) juonti saatettiin yhdistää Helajuhlaan peltojen hedelmällisyyden säilyttämiseksi. Vakka on wanha tilavuusmitta (n.36,64 l), ja viittasi siihen että juhlissa juotiin paljon, juoma-astiat tavallista isompia ja juoma virtasi. Ukolle skoolattiin kasvukautena, etenkin Helana, Juhannuksena ja Elokuun alussa. Vakkojen kohotus saatettiin alueesta riippuen aloittaa jo Kevätpäivänä.
Ukon vakkojen nykyjäänne lieneekin suomalaisten suurimpina juhlapäivinä harrastama alkoholin juominen, kesäisin siihen liittyvä ulkoilu ja skoolaaminen tuntemattomien kanssa jolloin kaikki ovat ystäviä keskenään niin maalla kuin kaupungissa.
Pakanajuhla Hela katosi vähitellen kirkon saapumisen myötä, ja muuttui uuden merkityksensä mukaisesti Valpuriksi ja siitä Vapuksi. Helan kokkoperinteet ja muut kansantavat siirtyivät lopulta Helatorstaihin; kirkkojuhlaan, jonka päivämäärä vaihteli pääsiäisen mukaan (39.pvä. pääsiäisestä). Useimmiten Helatorstai sijoittuukin Toukokuulle, mutta pitää harvemmin enää paikkansa vanhan Helajuhlan paikkeilla.

Ennen vanhaan lapset pukeutuivat Valpurina kelloihin, minkä uskottiin edistävän karjan maidontuotantoa ja pitävän karjan turvassa. Karja päästettiin laitumille, ihmiset polttivat kokkoja ja melusivat karkottaakseen susia, noitia ja muuta sen sellaista pahaa. Seurasihan Valpuria monien muiden juhlapäivien tavoin noitien yö, ja karjaonni oli vaarassa siinä missä pienimmät lapsetkin. Oville asetettiin lepän oksia ja luutia karkottamaan noitia. Uskottiin, että luuta oven vieressä sai noidan luuleman talossa olevan jo noidan, eikä siksi tullut taloon.

Suomessa Valpurinyö, tai Valpurin aattoyö (30.4-1.5 välinen yö) oli siis useimpien aattoöiden tavoin henkimaailman temmellyskenttä; Noitien ja trullien taikayö, ja suomalaisessa kalenterissa yksi maagisesti voimakkaimmista, ja otollinen hetki kaikenlaisille taianteoille. Myös henkiolentojen, pikkupirujen sun muiden uskottiin tekevän tepposiaan, ja kuolleiden/yliluonnollisen maailman raja oli taas ohuempi, muttei kuitenkaan niin pitkän aikaa kuin vaikkapa Jakoaikana.

Beltane

Kelttiläinen pakanajuhla, Beltane (tai Beltaine), jota lähinnä Wiccan keskuudessa juhlitaan, on puolestaan kotoisin seuduilta joissa kevät saapuu varhaimmin ja juhlan hedelmällinen symbolismi on ilmeisempää. Beltane olikin tärkeä hedelmällisyyden juhla, jolloin tehtiin vauraus-, ja satotaikoja, ja mm. karkotettiin pahoja henkiä kokkoja polttamalla. Beltane tarkoittaakin "Hyvää/Suotuisaa Tulta". Karjaakin suojeltiin pahalta ajamalla eläimet suojelevien tulien läpi.
Beltane oli kelteille ja druideille Samhainin ohella yksi vuoden tärkeimmistä päivästä, ja myös Beltanesta löytyy jonkin verran yhteyksiä kuolleiden maailmaan ja esi-isien kunnioitukseen. Samanlaista symboliikkaa voidaan nähdä suomalaisten Valpurissa.

Ennen vanhaan Euroopassa tänä samaisena päivänä kokonaiset kylät livahtivat "vaivihkaa" ympäröiviin metsiköihin harrastamaan umpimähkäistä seksiä. Tämä oli hyväntahtoista magiaa, jolla edistettiin karjaonnea, viljan kasvua, ja vahvistettiin ihmisten välisiä siteitä. Haureudesta tai siveettömyydestä ei ollut missään nimessä kysymys. Tällaisista puskaliitoista syntyneitä jälkeläisiä pidettiin "Jumalten lapsina", jotka kirkkovalta myöhemmin leimasi äpäriksi, joka on osaltaan vaikuttanut tavan katoamiseen.

 Nykyisin Beltanea juhlitaan myös Wicca-uskonnon parissa, jossa se on muun muassa Wiccalaisten kihlajaisten, eli kätten yhteenliittämisen päivä; Rakastavaisten kädet liitetään yhteen, eli heidät "luvataan toisilleen", ja he elävät yhdessä vuoden päivät. Mikäli kaikki sujuu hyvin, häät pidetään seuraavana Beltanena, tai Lithana; juhannuksena. Mikäli he eivät tule toimeen, he voivat erota kätten yhteenliittämistä seuraavana Beltanena.

Wanhat tietää

Toukokuun ensimmäiseen päivään liittyy myös monia uskomuksia:
-Puutarhaansa hoitavan naisen on sanottu tulevan helpommin raskaaksi, etenkin, jos hän on hedelmätön.
-Sanotaan myös, että kesällä ei rusketu, ja kesakoista ja kauneusvirheistä pääsee eroon jos Vappuaamuna pesee kasvonsa aamukasteella tai lumella.
-Kaikenlaisia vaivoja ja kolotuksia saattoi ehkäistä kylpemällä sulassa virrassa Vappuna.
-Vappuaamuna huudettiin "Ka, selkäni!" Niin selkä pysyi kunnossa loppuvuoden.
-Jalkojaan ei kesällä loukannut jos astui jollekin teräaseelle, kuten kirveen lavalle herättyään.
-Kun tyttö laskee Vappuna 99 ylioppilasta, niin sadas, joka tervehtii, on tuleva sulhanen.
-Valpurina ei saa kalastaa tai olla missään tekemisissä pyydysten kanssa, ettei kalaonni katoa. Teräaseiden käsittelyä tulisi myös välttää, ettei sitten kesällä satu vahinkoja.
-Kun Valpurina hakee puita, ja pinoaa sylin täyteen, halot lasketaan tuvassa. Jos niitä on parillinen määrä, pääsi halkojenhakija naimisiin sinä vuonna.
-Toukokuussa syntyneiden lasten on uskottu olevan vaivalloisia ja heikkoja, ja ensimmäisenä päivänä syntyvien jopa kuolevan ennenaikaisesti. Ironista, veljeni menehtyi nuorempana kuin mitä olen nyt. Hän oli syntynyt Vappuna.

Hauskaa Wappua

Itse vietän Toukokuun ensimmäistä kesäntulon juhlana, Toukojuhlana. Jokaisella on eri tapoja juhlistaa tätä, kuten sima ja tippaleivät, salkotanssi ja paljaat varpaat. Itse leivon aina munkkeja.
Toukokuun ensimmäisen juhlapöytään sopivat sekä keveän raikkaat, vihreät maut, kuten salaatit, idut, tuoreruoat, ja sen sellaiset kasvisruoat, joissa kevään vihreys pääsee oikeuksiinsa. Raskaampaa osastoa voivat edustaa vaikkapa juustotarjotin, leivotut leivät ja kakkuset, tai uppopaistetut piirakat ja, jo-mainitsemani, munkit. Myös erilaisia lemmenruokia kannattaa kokeilla. Toukokuun alkua on juomapuolella juhlistettu erilaisilla kuohuvilla juomilla; siiderillä, shampanjalla ja simalla (kohtuus kaikessa). Suosi luomuviiniä tai kokeile jotain Reilun Kaupan tuotetta.

(Aho-Orvokkeja)

Kesäntulon, luonnon heräämisen ja hedelmällisyyden päivän juhlintaan on eri ryhmillä erilaiset perinteet. Esim. Monet nykynoidat vahvistavat Toukokuun ensimmäisenä myös noidanvalansa, mikäli ovat sellaisen tehneet.

Valpurin Puuhia:

-Voit leipoa toukoleipää tai sämpylöitä, leivo taikinaan mausteita ja siemeniä. Vie pala leipää ja hieman simaa myös luontoon, uhriksi eläimille ja metsänhengille
-Kerää luonnosta tuoreyrttejä tai versoja vuoden varrelle
-Valmista kasvisateria (sinulle ja piirillesi/ystävillesi), jossa on paljon vihreitä kasviksia ja kevätyrttejä
-Rakastele metsikössä
-Halaa puita, tervehdi heräävää luontoa
-Kokeile jotain perinnetaikaa
-Pidä kotikylpyläpäivä siivouksen päätteeksi, ja hemmottele itseäsi jollain kotikosmetiikkahoidolla 
-Avaa ikkunat, ja päästä luonto lähellesi. Lakaise asuntosi luudalla ja poimi maljakkoon kevätkukkia.
-Pese ikkunat
-Siivoa/järjestele terassi tai parveke
-Laita siivoillessasi sivuun itsellesi tarpeettomia asioita jotka voit viikolla viedä kirpputorille tai kierrätyskeskukseen. Itsellesi tarpeeton voi olla aarre monelle toiselle :)
-Nauti kupillinen kahvia tai teetä omalla terassilla tai parvekkeella
-Leivo munkkeja

Valpuri on loistava päivä niin säilyttävälle ja kasvattavalle magialle, kuin hedelmällisyys, ja lemmentaioille. Siunaa taikaesineesi, nosta luontosi, nosta lempesi.. koristele ihanilla hedelmillä alttarillesi, juo siideri puutarhassasi, iloitse kevään edistymisestä ja luonnon heräämisen merkeistä, ja muista; kuten aina, luova hulluus palkitaan ;)
Valpurin yö sopii myös henkien kanssa työskentelyyn tai kommunikointiin kuolleiden kanssa, mutta muista suojata itsesi hyvin (myös muiden ympärillätaikojien loitsuilta).

Niin Helalle, Valpurille kuin Beltanellekin sopivia suitsukkeita ovat lempeät mauste- ja kukkaistuoksut, kuten ambra, ruusu, bergamotti, vanilja, jasmiini, tai ylang ylang.
Värimaailmasta, esim. kynttilöinä ja kivinä kannattaa huomioida vihreä, keltainen ja liila.

Ei kommentteja: