maanantai 21. joulukuuta 2009

Täytetyt maustemuffinssit

Tässä lisää Talvipäivänä leipomiani:

Taikina:
n.5 dl Vehnäjauhoja
2 tl Leivinjauhetta
2 tl Vaniljasokeria
1 tl Kanelia
1 tl Tummaa kaakaojauhetta
1/2 tl Suolaa
150 g Markissulaa
2 dl Sokeria
1 Kananmuna
2 1/2 dl Huoneenlämpöistä maitoa

-Sekoita jauhot ja mausteet keskenään
-Vatkaa voisula ja sokeri. Lisää kananmuna, sekoita tasaiseksi.
-Lisää vuorotellen jauhoseosta ja maitoa kunnes taikina on tasaista ja hieman jähmeää.
 
Täyte:
n.1 1/2 dl Paistonkestävää aprikoosihilloa tai -marmeladia
1 Hapahko omena. Kuori, poista siemenkodat ja viipaloi.

-Paistamiseen tarvitset ison, kuusipaikkaisen muffinssipellin. Voitele pellin muffinssikupit voilla ennen käyttöä.
-Annostele ensin jokaiseen kuppiin n.2 rkl taikinaa. annostele joka kuppiin taikinan keskelle kukkurainen ruokalusikallinen hilloa.
- Kuutioi pari omenaviipaletta, ja laita omenanpaloja marmeladin päälle.
-Peitä marmeladi lusikoimalla taikinaa päälle. Ole varovainen, ettei hillo leviä vuoan reunoihin vaan pysyy keskellä muffinssia. Lusikoi loput taikinasta vuorotellen joka kuppiin.
Ei haittaa jos kupit näyttävät jäävän vajaiksi, taikina kyllä kohoaa uunissa.
-Asettele joka muffinin päälle pari omenaviipaletta, ja sirottele päälle hieman kanelia ja hienoa sokeria.
-Paista 200'C n.25-30 min.

-Anna muffinssien jäähtyä rauhassa otettuasi ne uunista, ja nostele muffinssit vuoasta, vaikka kahta haarukka apuna käyttäen, tarjoiluvadille.
(Pahoitteluni, etten saanut otettua kuvia työvaiheista, mutta oli hieman kameran paristojen kanssa ongelmia.)

*Täytettä voi muunnella maun mukaan, esim. omena- tai appelsiinihillolla saa maukkaita tuloksia. Kokeile myös sekoittaa taikinaan hieman muussattua banaania.

Miksi paistonkestävää hilloa?
-Okei, tämä ei ole supervälttämättömyys. Tavallista hilloa voi yrittää käyttää, mutta se kannattaa löyhästi sekoittaa taikinaan, tai sekoittaa siihen vähän vehnäjauhoja ennen paistamista. Tavallisella hillolla, ja varsinkin marmeladilla on taipumus nesteytyä korkeissa lämpötiloissa, jolloin täyte valuu ulos leivoksesta. Vaihtoehtoisesti, etenkin vuokaleivosten ollessa kyseessä, hillo painuu taikinan läpi vuoan pohjalle ja kärähtää, tai estää taikinaa kypsymästä. Lykkyä tykö ja hyvää Talvipäivänseisausta (vaikkakin myöhässä) kaikille lukijoilleni :)

Ei kommentteja: