keskiviikko 26. elokuuta 2009

Sipuli (Allium Cepa)

Kotona on aina hyvä pitää sipuleita, kun ei voi koskaan tietää mihin niitä tarvitsee. Sipuleita (Allium, valkosipulista karhunlaukkaan) yhdistää vahva tuoksu ja vahva maku. Siksi niiden onkin uskottu kautta aikain sekä torjuvan pahaa että karkottavan sairauksia.

Sipuli yhdistetään tulielementtiin ja maskuliinisuuteen, minkä vuoksi sitä on etenkin miesten kesken pidetty kuntoa kohottavana rohtona. Joissain kulttuureissa sipulia on pidetty jopa niin stimuloivana, etteivät naiset saaneet lainkaan syödä niitä. Suosittelen silti, että rakkaudenaterialla voimakastuoksuisia sipuleita nauttivat molemmat osapuolet, sillä minun on vaikea keksiä kuinka partneri vietellään sipulille lemuten.
Muinaisessa egyptissä sipuli yhdistettiin Horukseen, Sokarikseen ja Netjetyriin, ja sitä pidettiin pyhänä kasvina. Ravitsevana kasvina sipulit yhdistyivät Egyptissä vahvasti myös kuoleman jälkeiseen elämään, minkä vuoksi niitä käytettiin paljon myös basamoinnissa, mm. täytteenä.
Jossain määrin sipulit on yhdistetty myös toiseen näköön, ja ihmismielen pimeään puoleen.

Kristallipallon voi näön kirkastukseksi pyyhkiä sipulilla, ja rituaaliveitsen terän voi puhdistaa rituaalin jälkeen sipuliviipaleella, mielellään täydelläkuulla.
Mikäli käytät sipulia rituaalivälineidesi puhdistamiseen, kannattaa sipuli sen jälkeen joko polttaa nuotiossa, uunissa, tai haudata maahan. En suosittele moisten sipulien syömistä, etenkään, kun se on imenyt itseensä kaiken ei-toivotun energian.
Jos koti on puhdistettava negatiivisista energioista, lohko keltasipuleita neljään osaan, laita yksi neljännes joka huoneeseen paperilautaselle. Anna niiden imeä negatiivisuus itseensä. Poista sipulit, ja polta ne lautasineen ulkotiloissa. Älä käytä uuneja tai kodin tulipesiä tähän. Mikäli käytät esim. grilliä, älä grillaa ruokaa sipulinpolttotulella.
Leikattuja sipuleita (etenkin punasipuleita) on myös asetettu sairastavan ihmisen sängyn jalkopäähän tai vuoteen alle imemään sairauden aiheuttajat itseensä. Päivittäin sipulit vaihdetaan, ja vanhat joko poltetaan tai haudataan maahan.

Sipulilla kannattaa käytön jälkeen pyyhkiä vaikka eräpuukko, sipuli kun suojaa ruostumiselta.
Sipulinkuorilla voi kotioloissa värjätä luonnonkuitukankaita, värjäystulos on hailakka pergamentinkeltainen.

Kuten useimmat sipulikasvit, perussipuli sopii vähän kaikkeen, ruoanlaitosta lääkintään, sekä sisäisesti että ulkoisesti. Varsinkin tuoreen sipulin syöminen (vaikkapa salaatissa) puhdistaa verta ja pitää verisuonet kunnossa, kuin myös edesauttaa kuona-aineiden poistumista elimistöstä. Vitamiineja sipulissa ei ole kovin paljon, vähän C- ja B-vitamiineja sekä hieman A-vitamiinin esiastetta karoteenia. Kivennäisainesisältö sipulilla on monipuolinen (kalium, magnesium, fosfori, kalsium) ja se sisältää myös sairauksia ehkäiseviä flavonoideja. Äidiltä tyttärelle peritty paras lenssunhoitoreseptikin on yleensä sipulimaito (joukkoon voi laittaa hunajaa makeutukseksi). Sipuli on puhdistava ja hieman antiseptinen.

Ulkoisesti tuoreen sipulin maitoa voi hieroa hyönteisenpuremaan tai -pistoon lievittämään kipua ja kutinaa. Ihottumasta kärsivä voi lisätä kylpyveteen viipaloitua sipulia, ja syylää on hoidettu hieromalla siihen sipulimehua muutamia kertoja päivässä. Sipulimehulla on eräitä piristäviä ominaisuuksia, minkä vuoksi hetkelliseen pyörrytykseen tai pahoinvointiin olisi hyvä nuuhkia sipulinpuolikasta kuin hajusuolaa.
Erään wanhan ohjeen mukaan sipulilla kasvatetaan jopa hiukset päähän; Sipuli halkaistaan, ja maitoa vuotavia puolikkaita hierotaan päänahkaan minkä jälkeen mennään istumaan ulos aurinkoon.

Kotioloissa sipuli säilyy parhaiten huoneenlämmössä ilmavassa tilassa. Jääkaapissa sipuli voi alkaa vettyä, ja lopulta se mätänee. Pidä kuitenkin mielessä, että vaikka sipuli näyttäisi ulkoisesti kärsineeltä tai pilaantuneelta, sisäkerrokset voivat olla vielä käyttökelpoisia. Kuori huonot kerrokset pois, ja huuhtele sipuli juoksevan veden alla. Joka sipuli kannattaa kuorimisen jälkeen myös ensin leikata puoliksi, sillä jos sipuli on alkanut pilaantua juuresta, se voi olla sisältä mädän näköinen. Tässäkin tapauksessa pilaantuneet osat voi poistaa ja lopun sipulin voi huuhtelun jälkeen käyttää tavalliseen tapaan. Kuitenkin ne kannattaa käyttää kypsennettäviin ruokiin, jotta mahdolliset pöpöt taatusti kuolevat.

Hyvä tapa tunnistaa vielä-syötäväksi-kelpaava sipuli on sen tuoksu; Tavallinen, raikas sipulintuoksu epämääräisemmänkin näköisessä yksilössä on hyvä merkki. Todella pahentuneissa on vastenmielisen hikinen, ummehtuneen imelä lemu, eivätkä ne sovi ruokapöytään.
Sipulin itäminen puolestaan ei tee sipulista pilallista, vaan kertoo terveestä, elinvoimaisesta yksilöstä. Itävän sipulin voi siis kaisloja myöden käyttää ruoaksi, sillä kaislat ovat syötäviä ja vitamiinipitoisia. Muista kuitenkin, että mitä pidemmälle sipuli itää, sitä enemmän sipulia menee kaislojen ravinnoksi, ja lopulta sipuli itse ei välttämättä enää herätä ruokahalua. Tällaisen sipulin voi heittää biopussiin tai kompostiin vaikka kaislat voikin käyttää ruoaksi. Itävän sipulin voi laittaa vaikka ruukkuun kasvamaan, ja kaisloja voi leikata käyttöön sitä mukaa kun niitä tulee. Kaislat ovat mielestäni parhaimmillaan keitoissa ja laatikkoruuissa, mutta sopivat purjonlehtien tai salaattisipulin korvikkeeksi myös salaatteihin ja itämaisiin ruokiin.

Huom: Muistathan, että terveellisyydestään huolimatta liiallinen sipulinpopsiminen voi aiheuttaa vatsan pehmenemistä ja sillä voi olla laksatiivisia vaikutuksia. Pujoallergikot voivat lisäksi saada siitepölyaikaan ristioireita sipulista. Sipuliyliherkkyys oireilee yleensä kutisevina näppylöinä tai nokkosihottumana, ja pahetessaan esim. vatsakivun, pahoinvoinnin tai ruoansulatusongelmien muodossa. Naisilla myös krooninen hiivatulehdus voi olla yliherkkyysoire. Kokeile ainakin pari viikkoa ilman sipulia, ja jos oireet katoavat, syyllinen on sipuli. Yliherkkien ja allergikkojen kannattaakin olla tarkkoina, sillä sipulia löytyy mm. maustemuodossa vähän kaikkialta (samoin kuin korianteria, selleriä, ja tomaattia). Ei-allergisille ihottuma voi kieliä myös siitä että olet syönyt liikaa sipulia.
Ulkoisesti käytettynä sipuli voi jättää ihoon tai hiuksiin ominaishajuaan, joten iho ja/tai hiukset kannattaa aina hoidon lopuksi pestä kevyesti käyttämälläsi saippualla/shampoolla.

Sipuliherkkuja:
(Kokeile sipulia esim. seuraavissa resepteissä)

Friteerattua Sipulia
Karee Raisu
Paistetut, Makeat Sipulit
Ranskalainen Sipulikeitto
Sipulinen Voikastike Uusille Perunoille

Uskomuksia:
-Naiset ovat kirjoittaneet kosijaehdokkaiden nimet sipuleihin. Mikä ensin itää, on tuleva puoliso.
-Sipulikasvit tulisi istuttaa täydelläkuulla.
-Sipulit unessa varoittavat että joku yrittää hyötyä sinusta. Mikäli ostat tai syöt sipuleita unessa, varoittaa se, että menetät jotain niille hyväksikäyttäjille. Jos uneksit istuttavasi sipuleita, kielii se orastavasta rakkaudesta tai yksipuoleisesta ihastuksesta.
-Sipulien uskotaan suojelevan tulelta ja salamoilta, kuin myös pahoilta unilta.

Ei kommentteja: