torstai 16. heinäkuuta 2009

Appelsiinimunkkiset

(16 kpl pieniä, tai 12 kpl isoja munkkeja:)

1/3 Palaa hiivaa
3 dl Lämmintä vettä
1/2 dl Vastapuristettua appelsiinimehua
1 Appelsiinin raastettu kuori
Ripaus jauhettua kardemummaa
n.80g Sulatettua margariinia
n.3/4 dl Hienoa sokeria
n.5 dl Vehnäjauhoa.
Kasviöljyä uppopaistamiseen (esim. Rypsi)
Sokeria viimeistelyyn.

-Liuota hiiva veteen, sekoita joukkoon 1 rkl sokeria. Lisää appelsiinimehu ja n.1 dl jauhoja.
-Lisää appelsiininkuoriraaste, loput sokerista ja margariinisula.
-Sekoita joukkoon loput vehnäjauhot. Vaivaa kunnes taikina on tasaista ja pehmeää. Ei haittaa jos jää vähän tahmeaksi, kunhan ei tartu kamalasti näppeihin eikä sekoitusastian reunoihin.
-Peitä leivinliinalla ja kohota 1h lämpimässä paikassa, esim. lieden päällä. Taikina kohoaa astian reunoihin, n. kaksinkertaiseksi.
-Leipomisvaiheessa voidaan lisätä vähän jauhoja, jos taikina tuntuu liian tahmealta (ota sivuun n. sormenpäänkokoinen pala taikinaa). Jaa taikina kahteen osaan, ja vielä puolikkaat kahtia, että sinulla on 4 palaa taikinaa.
-Jos haluat isoja munkkeja, jaa taikinaneljännekset kolmeen, jos pieniä, neljään palaan.
-Helpoin tapa jakaa taikina on pyöritellä taikina pötköksi ja leikata veitsellä osiin. Valmiit palat pyöritellään käsin palloiksi leivinpaperin päälle.
-Peitä valmiit pallot leivinliinalla ja kaada öljy kuumenemaan kattilaan tai wokkipannuun.
-Kaada keittolautaselle hienoa sokeria, jossa valmiit munkit pyöritellään. Alussa erotetulla taikinanpalasella voit kokeilla öljyn paistovalmiuden.
-Paista kolme munkkia kerrallaan. Työnnä sormet taikinapallon läpi vastakkaisilta puolilta, pyöräytä reikä munkkiin ja laske se varovasti paistorasvaan. Munkit käännetään kerran paistamisen aikana, jotta väri on tasainen. Munkki paistuu kuumassa öljyssä alle minuutissa.

-Nosta valmiit munkit sokerilautaselle ja laita uudet paistumaan. Pyörittele munkit sokerissa ja laita jäähtymään asetille tai vadille. Jatka näin kunnes kaikki munkit on paistettu ja sokeroitu.

*Vahvempaa sitruksen makua saat jos lisäät taikinaan lisäksi pari rkl raastettua sitruunan kuorta. Mausteisempaa tuntumaa munkkeihin saat lisäämällä myös n.1 tl jauhettua inkivääriä.

Ei kommentteja: